Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 27.03.2020

ЄС заборонив використання ЗЗР із вмістом активних речовини на основі хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу

ля запобігання зменшенню обсягів поставок української продукції до країн-членів ЄС, які займають значну частку в структурі агропродукції України, вітчизняним сільгоспвиробникам необхідно враховувати нові вимоги європейського законодавства при плануванні обробки посівів, місць зберігання та транспортування первинної продукції.

Йдеться про рішення Європейської Комісії (регламенти від 10.01.2020*) щодо відкликання країнами-членами ЄС протягом одного місяця всіх дозволів на засоби захисту рослин, що містять активні речовини на основі хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу.

З огляду на те, що Україна не є країною-членом ЄС, Регламент нашою країною безпосереднього не застосовується. Однак, щоб відповідати законодавству ЄС про безпечність харчових продуктів (Регламент (ЄС) 178/2002) та зобов’язанням для третіх країн щодо експорту до ЄС, країни, що не є членами ЄС повинні відповідати законодавству про продовольство ЄС та виконувати зобов’язання щодо наближення Угоди про асоціацію, а також здійснювати необхідні дії, враховуючи тривалі процеси інтеграції.

Відповідно до зазначених регламентів, уряди країн-членів ЄС повинні були до 16 лютого 2020 року скасувати дозволи на застосування активної речовини і вилучити будь-які продукти, що містять ці активні речовини з їхніх національних реєстрів. Це означає, що після будь-якого пільгового періоду для зберігання, утилізації та використання такі засоби захисту рослин (ЗЗР) більше не можуть бути розміщені на ринку або використовуються в ЄС. Згідно з законодавством ЄС (стаття 46 Регламенту (EC) No 1107/2009) країни-члени можуть надати короткий пільговий період для остаточного зберігання, утилізації та використання (максимум 3 місяці) – такий період, у разі його надання, закінчується 16 квітня 2020 року.

У розвиток ситуації 18 лютого 2020 року країни-члени схвалили пропозицію Комісії знизити граничні допустимі залишкові межі (МДНЗР) хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу в продуктах харчування та кормах до найнижчого рівня, що може бути виміряно аналітичними лабораторіями.

З огляду на проблеми, визначені Європейським агентством з безпечності продуктів харчування (EFSA), затверджений Регламент включає менший, ніж звичайний, період відстрочки для застосування нижчих МДНЗР (3 місяці замість звичайного періоду 6 місяців з дня набрання чинності Регламентом). Але подальший перехідний період не буде застосовуватись до продуктів, які вже є на ринку на дату подання заявки.

Нові знижені МДНЗР застосовуватимуться приблизно з жовтня 2020 року як для продуктів харчування, вироблених в ЄС, так і для імпортованих.

Очікується, що в законодавстві ЄС буде встановлено нижчу межу або найнижчу межу аналітичного визначення (LOD), яка становить 0,01 мг/кг. Будь-який залишок понад 0,01 мг/кг вважатиметься недотриманням та підтвердженням заборони розміщення товару / компонента на ринку ЄС / імпорту в ЄС для обігу. Регламенти застосовуються безпосередньо і повинні бути виконані негайно щодо законодавства, у країнах-членах ЄС.

Хоча зобов’язання щодо дозволу та реєстрації не поширюються безпосередньо на Україну, очікується, що переглянуті МДНЗР для цих речовин (0,01 мг / кг) застосовуватимуться до імпорту з третіх країн, таких як Україна, з жовтня 2020 року. Прийняття таких жорстких норм фактично може обмежити ввезення до країн ЄС сільськогосподарської продукції, що містить більше 0,01 мг/кг хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу.

Наразі перехідних заходів щодо допусків до імпорту не встановлено. Теоретично можливо подати заявку на допуски до імпорту до країни-члена-доповідача та Комісії (яка передає її EFSA після оцінки країною-членом) щодо діючої речовини та запропонувати більш високі МДНЗР та довести, що немає ризику для споживачів і всі токсикологічні проблеми вирішені.

Найбезпечніший спосіб уникнути невідповідності МДНЗР щодо експорту зерна та насіння, їх продуктів до ЄС – виключення застосування пестицидів на основі діючих речових хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу для продукції, призначеної для продажу на ринках країн-членів ЄС.

Джерело: Урядовий портал.