Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 18.10.2021

Європа перейшла на відбір запасів зі сховищ – офіційно розпочався зимовий сезон

Європа почала відбір газу з підземних сховищ. Таким чином, в історію вписаний показник величини запасів на початок зимового сезону з новим мінімальним рівнем у 77,13% від обсягу ПСГ.

Не виключено, що накопиченого обсягу запасів цілком може бути досить для проходження холодів. Однак знижений рівень запасів знижує найголовніший показник роботи ПСГ – максимальну добову продуктивність і можливість гнучко реагувати на сильні холоди.

Спустошеність сховищ Європи є головним драйвером зростання цін. Цьому допомагає і підйом ціни на паливо на іншому, ще більш сильному полюсі попиту – в Азії. Ціна газу на хабі TTF у Нідерландах з поставкою в понеділок становить $1081 за тисячу кубометрів.

Впевнений відбір газу з підземних сховищ Європи тривав три дні поспіль (з 13 до 15 жовтня). У суботу (останній день у статистиці Gas Infrastructure Europe) закачування закономірно перевищило відбір (як це буває на початку сезону відбору), оскільки у вихідні дні закономірно знижується попит у системі.

У минулому, 2020-му, році перехід від закачування до відбору загалом в Європі припав на майже той же самий термін – 12 жовтня. При цьому і погода в нинішньому році в Європі приблизно відповідає торішньому тренду: очікувана середня температура жовтня 2021 року на півградуса нижче торішньої.

Однак у минулому році ситуація була принципово іншою – в сховищах був рекордний обсяг газу, накопичений за підсумками двох теплих зим, і ринку було вигідно раніше почати витрачати запаси. У цьому сезоні запаси знаходяться на історично мінімальному рівні, і були очікування, що закачування в ПСГ Європи триватиме довше, оскільки треба наростити побільше резервів.

За історію спостережень у середньому в Європі перехід від нетто-закачування до нетто-відбору припадав на 20 жовтня. Найбільш пізній термін початку відбору був зафіксований у 2013 році – 3 листопада.

“Газпром” (MOEX: GAZP) тим часом продовжує закачування в свої об’єкти зберігання в Австрії (“Хайдах” – заповнене на 20%) і Німеччини (“Ємгум”, частка “Газпрому” заповнена на 82%). На паузі (ні закачування, ні відбору) стоять німецькі ПСГ “Катаріна” (заповнене на 43,4%), “Реден” (9,45%) і “Бергермеєр” у Нідерландах (27,30%). “Газпром” також має потужності сховищ “Дамборжіце” в Чехії і “Банатський Двір” у Сербії, але дані щодо них не відображаються в системі Gas Infrastructure Europe.

Російський концерн поряд з іншими учасниками ринку також використовує віртуальне зберігання (організоване за рахунок комерційної взаємодії європейських контрагентів і застосування різних фінансових інструментів), але інформація про ці ресурси не розкривається.

Приплив зрідженого природного газу (СПГ) на термінали регіону на початку жовтня 2021 рік зростає на 4% проти торішнього рівня.

У понеділок вся увага ринків прикута до платформ бронювання, де оператори газотранспортної системи України (ТОВ “Оператор ГТС України”) і Польщі (Gaz-System S.A.) проведуть аукціони з бронювання транзитних потужностей на листопад. Дані про замовлення “Газпромом” додаткових потужностей доставки газу в Європу роблять визначальний вплив на спотові котирування газу в Європі.

Висловлюються сподівання, що після 1 листопада (орієнтовна цільова дата завершення створення в Росії директивного рівня запасів газу до зими) у “Газпрому” може з’явитися додатковий ресурс для поставки в Європу. Однак підстьобуване ранніми холодами споживання на російському ринку зростає такими великими темпами, що може адсорбувати всі додаткові ресурси балансу.

 

ua.interfax.com.ua