Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 02.06.2022

Європейські експерти очікують урожай сої в Україні на рівні минулого року

У 2022 році на Європу чекає рекордний рік з вирощування сої. Очікується, що загальна площа культури на континенті збільшиться до 4,5 млн га, що на 4,3% більше, ніж у 2021 році. Попри війну, в Україні урожай сої не зменшиться.

Про це повідомляє Farmer.pl з посиланням на дані Donau Soja.

При цьому посівні площі в ЄС збільшаться на 12%, досягнувши рекордного зростання в 1,09 млн га.

Найбільше розширять площі під культурою в Німеччині, Австрії, Італії, Польщі, Словаччині, Чехії та Хорватії. Пояснюється це зростання поєднанням кількох факторів. Зокрема, високими цінами на сировину та попитом на ГМ-соєві боби.

Обмежена доступність добрив також сприяє вирощуванню сої, оскільки вона менше залежить від азотних добрив, ніж інші культури. Вважається також, що соєві боби краще підходять для боротьби з посухами, які почастішали в багатьох частинах Європи.

Навіть в Україні, яка зараз воює, прогнозується досягнення обсягів вирощування на рівні 2021 року. В цьому запевняє президент Donau Soja Маттіас Крен.

За рахунок більш ранніх термінів збирання врожаю соя має значно нижчі витрати енергії на сушіння зерна, ніж, наприклад, кукурудза. Це одна з причин чому українські аграрії почали замінювати кукурудзу соєю.

За прогнозом Donau Soja, загалом виробництво сої в Європі у 2022 році, ймовірно, зросте на 4,7% — до 10 млн т. Оскільки сезон наразі на початковому етапі, кожен прогноз базується на середньому розвитку врожаю за останні п’ять років. Експерти припускають, що очікуване розширення виробництва в ЄС-27 на 360 тис. тонн, а в Сербії на 240 тис. тонн можуть замінити можливі втрати виробництва в Україні під час жнив 2022 року.

«Хоча насправді ми не очікуємо втрат у виробництві сої в Україні, а навпаки», — цитує видання слова Маттіаса Крена.

 

superagronom.com