Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 07.03.2023

Євросоюз сформує картель для закупівлі газу

Понад 50 постачальників із усього світу зацікавлені в енергетичній співпраці з Європою, зазначили у Єврокомісії.

Євросоюз у квітні планує оголосити тендер на постачання газу у спробі знизити ціни на енергоносії. Про це сказав заступник голови Єврокомісії Марош Шефчович, повідомляє Bloomberg.

Очікується, що після оголошення тендеру ЄС до червня підпише перші контракти з постачальниками зі США, Африки та Близького Сходу.

“Я сподіваюся, що ми створимо нову систему, яка підвищить конкуренцію, залучить нових постачальників та знизить ціни на енергоносії”, – заявив Шефчович.

За його словами, понад 50 постачальників із усього світу зацікавлені в енергетичній співпраці з Європою.

За попередніми оцінками, спільний попит 27 країн-членів ЄС становитиме 24 млрд куб. м протягом найближчих трьох років. Шефчович зазначив, що найбільший інтерес до спільних закупівель газу з боку європейських промислових споживачів спостерігається у таких галузях, як виробництво сталі, алюмінію, кераміки, скла та автомобілів.

“Дедалі більш нагальною стає необхідність розібратися з цінами. Ми не можемо посилити нашу економіку за такої величезної різниці в цінах із США та Китаєм”, – наголосив він.

Раніше Єврокомісія пропонувала план заходів щодо заборони цін на газ, які включали механізм “динамічного обмеження” у разі великих стрибків цін на газовій біржі Амстердама, проте на тимчасовій основі – не більш ніж на три місяці. Пропонується також застосовувати апробовану на вакцинах від коронавірусу формулу колективних закупівель газу, які задовольнять принаймні 15% загальної європейської потреби у цьому виді палива.

Раніше повідомлялося, що Україна готова купити 2 млрд кубів газу за допомогою ЄС на наступну зиму. Тоді йшлося про енергетичну платформу Євросоюзу.

 

ua.korrespondent.net