Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 23.02.2022

Юридична грамотність: як вберегтися від аграрного рейдерства

Найкраща профілактика від рейдерства — це правильно оформлені документи та фізичний захист господарства. Про це йшлося під час онлайн-семінару для фермерів «Захист власності та протидія аграрному рейдерству», організованому Мінагрополітики, Укрдержфондом, Всеукраїнським Конгресом Фермерів та Громадською антирейдерською платформою за підтримки Програми USAID АГРО.

Зараз рейдерство можна класифікувати за такими ознаками: фізичне (коли прийшли і щось розвалили) та документальне (коли втрати йдуть на правовому оформлені). На цьому наголошують правознавці Інна Бернацька, Віце-президент Нотаріальної палати України та Андрій Наход, адвокат, спеціаліст з протидії рейдерству.

«Щоб уникнути 99% рейдерства, слід чітко оформити документацію та свою власність. За останні роки було багато чого зроблено, щоб зменшити аграрне рейдерство: оновлене законодавство, відкрито ринок сільгоспземель, запущено прозорі земельні аукціони. Білі плями поки є в комунальних землях, переданих громадам», – зазначає перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Можливе рейдерство земельної ділянки починається з договору оренди. Важливо мати оригінали таких договорів, підписані належними особами. Також слід перевірити інші документи: довіреності, заповіти, розписки, іпотечні договори, попередні договори та паспорти.

Статути агрогосподарств — один з елементів захисту від рейдерства. На жаль, дуже багато статутів не відповідають закону про фермерське господарство, містять застарілі положення і навіть цілі абзаци статутів інших правових форм. В статутах слід ретельно пропрацювати розділи про спадкування, адже без цього спадкування буде відбуватись у судовому порядку і цим можуть скористатись зловмисники. Власним досвідом поділився голова Всеукраїнського Конгресу Фермерів, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник:

«Ми мали справу з відвертим криміналом і убивствами фермерів. Йдеться про події на Дніпропетровщині кількарічної давнини. Тоді областю прокотилась хвиля загадкових вбивств фермерів, які перед смертю за дивних обставин  передавали комусь господарства.  Ці злочини не розслідувались.  Тільки розголос і публічний тиск зрушили справи з мертвої точки. Життя не повернеш, але самі господарства передали назад спадкоємцям. По деяким, правда, ще тривають суди. Але обʼєднана фермерська спільнота, розголос і громадськість — дієві. А ВКФ, як фермерське обʼєднання, захищало аграріїв і далі відстоює фермерські інтереси».

Сьогоднішній захід — один з цілого циклу семінарів і вебінарів. На нього зареєструвались 685 фермерських господарств. Це практичний семінар, всі охочі мали можливість поставити запитання і отримати відповідь. Подібні заходи Міністерство аграрної політики та продовольства,  Український державний фонд підтримки фермерських господарств, Всеукраїнський Конгрес Фермерів та Громадська антирейдерська платформа за підтримки Програми USAID АГРО організовуватимуть далі. Фермерам важлива підтримка, важливо бути обізнаними, як захистити себе, свою землю і майно.

Нагадуємо про телефон гарячої лінії Громадської антирейдерської платформи, куди можна зателефонувати у випадку рейдерства в агросфері – 044 585 90 10.

minagro.gov.ua