Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 10.02.2022

Закупівельні ціни на соняшник залишаються під впливом різнобічних чинників

Ціни на олійні культури в цьому сезоні демонструють бурхливе зростання на тлі скорочення світового врожаю ріпаку, а тепер і сої у Південній Америці. З одного боку це підтримує ціни на соняшник, з іншого – вони залишаються під тиском рекордного врожаю та низького попиту на соняшникову олію.

Минулого тижня внаслідок зміцнення курсу гривні відносно долара на 2% закупівельні ціни на соняшник в Україні знизилися на 300-400 грн/т до 20000-20150 грн/т (714-770 $/т з ПДВ) з доставкою на завод для олійності 48-50%.

Всупереч бурхливому зростанню цін на пальмову та соєву олію за останні тижні ціни на соняшникову олію виросли зовсім незначно, до 1400 $/т FOB. Переробники скоротили закупівлю сировини в очікуванні коригування цін. І зниження цін на пальмову та соєву олію на початку тижня на 3-4% свідчить про «перегрітість» ринку.

Березневі ф’ючерси на сою на біржі в Чикаго за три тижні виросли на 15,3% до 577 $/т на прогнозах скорочення виробництва у Південній Америці. Ринок очікує виходу оновленого прогнозу USDA та коригування цін.

Ринок американської сої підтримує збільшення обсягів внутрішньої переробки, хоча експортна статистика залишається гіршою, ніж торік. Експортовано лише 37,4 млн тонн у порівнянні з торішніми 45 млн тонн, але трейдери сподіваються на активізацію закупівель Китаєм сої з США на тлі зменшення врожаю в Бразилії. Водночас Китай зменшує попит на сою завдяки зміні рецептури кормів та збільшенню використання зернових замість соєвого шроту.

На ринку ріпаку, який бурхливо дорожчав у першій половині сезону, також відбувається коригування напередодні нового сезону. Травневі ф’ючерси на ріпак на паризькій Euronext  вчора впали одразу на 3,6%, або 24,75 €/т до 677 €/т, або 773,5 $/т, втративши 6,5% ціни з початку місяця, та 22% з початку року, коли вони сягали рекордних 828 €/т.

graintrade.com.ua