Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 02.01.2023

Завдяки «зерновій ініціативі» Україна експортувала 16 мільйонів тонн агропродукції

Завдяки «зерновій ініціативі» уже близько 600 суден вийшло з українських портів та експортовано 16 млн тонн сільськогосподарської продукції.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства.

«Уже близько 600 суден вийшло з українських портів. Експортовано 16 млн тонн с/г продукції. Але потенціал реалізовано не повністю через небажання країни-агресора активно інспектувати судна у Босфорі», – зазначив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький .

Зазначається, що зараз обсяг проходу суден у три-чотири рази менший від спроможності інфраструктури трьох великих портів Одеси. Тому продовжуються перемовини на високому державному рівні, перш за все, з нашими партнерами – ООН і Туреччиною – щодо вирішення цієї ситуації.

Зокрема, це надасть можливість вчасно отримати необхідне продовольство десяткам мільйонам людей. Це також важливо і для українського фермера, тому що дозволить суттєво здешевити логістику, а отже, українські фермери отримають вищу ціну, вони матимуть більше можливостей, аби встигнути вчасно все посіяти навесні.

Як повідомлялося, з 12 по 18 грудня через морські порти Одеської області експортовано “зерновим коридором” 514,8 тис. тонн агропромислової продукції.

У Стамбулі 17 листопада Україна, Організація Об‘єднаних Націй і Туреччина домовились про продовження “ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море” ще на 120 днів. Вона розпочинала роботу 22 липня, а перше судно з українським продовольством в її межах вийшло з порту Одеси 1 серпня.

 

www.ukrinform.ua