Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 30.04.2021

«Зелена» енергетика і декарбонізація – серед пріоритетів співпраці України та Австрії

«Зелена» енергетика і декарбонізація – серед пріоритетів співпраці України та Австрії. Про це повідомив в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура під час виступу на 15-му засіданні Українсько-австрійської змішаної комісії з питань торговельно-економічних зв’язків.

Захід відбувся під головуванням Міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова за участю Посла Республіки Австрія в Україні Ґернота Пфандлера, представників уряду та бізнесу обох країн.

Перспективи двостороннього партнерства в енергетиці окреслив заступник Міністра енергетики України з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков. Він переконаний, що посилення співпраці дозволить прискорити трансформацію енергетичного сектору України.

У свою чергу, австрійська сторона повідомила, зокрема, про амбітні цілі стати кліматично нейтральною країною на 10 років раніше, ніж ЄС – до 2040 року, а також про наміри досягти 100% «чистої» електроенергії із 2030 року та роботу над власною водневою стратегією.

Костянтин Гура також акцентував увагу на важливості спільної роботи у питаннях декарбонізації та наголосив, що потенціал «зеленого» фінансування в Україні складає 70 млрд євро до 2030 року за оцінками IFC.

Австрія та Україна вже мають досвід партнерства. Костянтин Гура нагадав, що у 2019-2020 рр. Держенергоефективності активно співпрацювало з австрійськими партнерами в рамках Проекту ЄС Twinning «Розвиток відновлюваної енергетики України». Окрім роботи над імплементацією Директив ЄС, впроваджено кампанію соціальної реклами «Чиста енергія для Вашої родини»: розроблено та випущено 5 брошур про переваги відновлюваних джерел енергії для домогосподарств, а також відеоролик, який наразі транслюється в ефірі 57 регіональних телеканалів.

Також Агентство взаємодіє із Австрійським енергетичним агентством. «Зокрема, ми продовжуємо двосторонні експертні консультації з питань енергоефективності в муніципалітетах, виробництва та використання «зеленого водню», розвитку ринку зелених облігацій», – додав Костянтин Гура.

У свою чергу, представники австрійської сторони – Дітмар Пейнсторфер (Energie-Control) та Рудольф Костлер (Австрійське енергетичне агентство) – підтвердили ефективний досвід партнерства із Держенергоефективності та відкритість до нових ініціатив. Також вони звернули увагу на значний ресурсний потенціал «зеленої» енергетики України, використання якого сприятиме не лише зменшенню енергозалежності, а й розвитку економіки на національному та місцевому рівнях.

Наприкінці обговорення українська сторона запросила австрійський бізнес до реалізації спільних проектів.

Джерело: Урядовий портал.