Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 26.08.2020

Зелені облігації – перспективний інструмент для енергомодернізації українських міст

Презентуючи у прямому ефірі програми «Політика.ua» телеканалу «Рада» переваги та перспективи зелених облігацій т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура наголосив, що зелені облігації – перспективний інструмент для енергомодернізації українських міст.

Костянтин Гура звернув увагу на стрімкий попит на такі види цінних паперів у світі: «Так, у 2007 р. вперше в світі було випущено 900 млн доларів зелених облігацій, а у 2019 р. –  вже на суму понад 250 млрд доларів. У 2020 р. очікується емісія обсягом 350 млрд доларів».

Важливо, що вперше зелені облігації були випущені відомими організаціями: Світовим банком, ЄІБ, ЄБРР,  IFC. Втім, емітентами є і приватні компанії, і муніципалітети, і органи державної влади.

«Сьогодні, після прийняття Парламентом України необхідного закону № 738-IX, ми опрацьовуємо підзаконну базу та аналізуємо можливості для пілотних проектів в містах», – повідомив Костянтин Гура.

Він переконаний, що наразі зелені облігації можуть бути особливо цікавими муніципалітетам.

За його словами, це цілком реальний інструмент для мобілізації довгострокового фінансування у масштабні проекти з енергоефективності та «чистої» енергетики. Мова йде, у тому числі, про проекти з модернізації бюджетних установ, промислових об’єктів, покращення екології, переходу на електротранспорт тощо. Їх потребують міста, громади та бізнес.

«І ми шукаємо надійних партнерів, які готові бути першими і зробити пілоти з випуску зелених облігацій. Завдяки випуску зелених облігацій місто може отримати фінансування для потрібних проектів, реалізація яких, у свою чергу, дозволить заощаджувати енергоресурси і витрати на їх оплату», – повідомив Костянтин Гура.

На завершення т.в.о. Голови Держенергоефективності закликав усі зацікавлені сторони до співпраці.

Зокрема, випуск зелених облігацій матиме такі переваги для муніципалітетів, наприклад:

  • реалізація масштабних проектів екологічного спрямування на місцевому рівні;
  • залучення інвестицій в ключові сектори економіки міста;
  • зменшення споживання енергоресурсів та скорочення викидів СО2;
  • покращення інвестиційної привабливості, ділового клімату та конкурентоспроможності регіону.

Джерело: Урядовий портал.