Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 29.08.2022

Зеленський пропонує європейцям зберігати газ на зиму в українських сховищах

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна може стати одним із гарантів енергетичної безпеки для Європейського континенту, та закликав інвестувати в українську газову галузь.

Про це він сказав під час виступу на конференції «Шельфу північних морів» у Норвегії, повідомляє Укрінформ.

«Україна може стати, я в це вірю – стане одним із гарантів енергетичної безпеки для Європейського континенту. Разом з Україною ви зможете більше ніколи не допустити таких цінових криз. Ми маємо унікальну систему газосховищ поблизу з кордоном ЄС обсягом понад 30 млрд кубометрів. Нас запитують: як можна допомогти. Ось так практично – використовуйте наші газосховища вже в цьому сезоні», – сказав глава держави.

а його словами, європейці можуть зберігати паливо в українських газосховищах на зиму, і «це буде і нам допомога, і вам».

Президент також наголосив, що Україна має значні поклади природного газу, закликавши інвесторів долучатися до розробки родовищ і видобутку.

«Керівництво росії мріяло вкрасти у нас і цю частину нашого національного багатства. Але ми не дозволимо це зробити. Ми запрошуємо усіх інвесторів, підрядників, сервісні компанії приходити у видобуток газу в Україну. Хочете прагматично допомагати нам – будь ласка, це інструмент: отримувати ліцензії, укладати угоди про розподіл продукції, здійснювати розвідку і буріння. Наші родовища газу можуть відігравати для Європи таку ж стабілізуючу роль, як і родовища, зокрема, Норвегії», – підкреслив Зеленський.

Крім того, він поінформував, що українська сторона готується збільшити експорт електрики країнам ЄС.

«У час війни ми забезпечуємо цей експорт, і наша електрика значно дешевша, ніж зараз є на ринку», – зауважив глава держави.

Президент також запросив інвестувати в «зелену» енергетику. На його думку, Україна – одна з найкращих локацій для забезпечення Європи «зеленою» енергією, «зеленим» воднем, оскільки має все необхідне для цього: «Достатньо площ, хороший вітер, хороше сонце, готову енергетична логістика – потужні лінії електропередачі, газопроводи, які можуть бути використані для водню після відповідної модернізації».

Як повідомляв Укрінформ, уряд Норвегії заявив про намір виділити 2 мільярди норвезьких крон (близько180 тис. доларів) для того, щоб українці могли забезпечити себе газом для зимового періоду на тлі російської агресії.

 

www.ukrinform.ua