Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 06.10.2020

Зменшення врожаю зерна на 10 мільйонів тонн не буде катастрофою для України

Скорочення на 7-10 млн тонн валового збору зернових в Україні у 2020 році не є катастрофічним для внутрішнього ринку – голоду в країні не буде.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це у Києві на пресконференції «Тотальне подорожчання: як зміниться вартість товарів і продуктового кошика до зими?» заявив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Микола Пугачов.

«Менший збір зерна в Україні в цьому році на 7-10 млн тонн не є катастрофою для України. Звичайно, голоду в країні не буде. Проте той потенціал, який може забезпечувати сільське господарство, на жаль, не змогли реалізувати повністю», – зазначив Пугачов.

За його словами, в Україні можна говорити про два ринки: ринок безпосередньо сільськогосподарської продукції, де фермери та інші виробники передають свій товар на переробку чи трейдерам на реалізацію, а також про ринок готової продукції, яку реалізують у роздрібній торгівлі. І ціни на цих ринках взаємно залежать: у супермаркетах вони зростають невдовзі слідом за оптовим ринком.

«Що сприяє зменшенню цих цін? Імпорт продукції, який іде в Україну. І щодо цін у супермаркетах ми можемо говорити, що значною мірою це буде залежати від курсу нашої валюти до іноземних валют, оскільки імпорт у нас іде за світовими цінами. Ми не очікуємо стрімкого зростання цін до кінця 2020 року – відбуватиметься сезонне підвищення на 5-10%. І значною мірою воно буде забезпечуватися тим попитом, який є в Україні, та рівнем імпорту, який надійде за відповідною ціною», – підсумував Пугачов.

Як повідомляв Укрінформ, у середині серпня Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства знизило прогноз виробництва зернових урожаю 2020 року із 72,1 млн т до близько 70 млн т. На початку вересня прогноз іще раз скоригували в бік зменшення – до 68 млн тонн за рахунок показників по кукурудзі. Поки що у міністерстві більше не планують переглядати прогноз.