Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 04.04.2023

Зростання цін на пальмову та соєву олію поки не збільшило попит на соняшникову олію

Після обвалу цін на соняшник в Україні на 25-30% за місяць виробники практично зупинили продажі. А переробники наразі страждають від низького експортного попиту на соняшникову олію, хоча ціни на неї значно нижчі, ніж на соєву, а подеколи і ніж на пальмову олію.

Подорожчання нафти, викликане несподіваним рішенням Саудівської Аравії та інших країн ОПЕК+ різко скоротити видобуток, призвело до зростання цін на соєву та пальмову олію, але поки що це не підтримало попит та ціни на соняшникову олію.

Слідом за ринком нафти червневі ф’ючерси на пальмову олію на біржі Bursa в Малайзії після падіння минулого тижня вчора виросли на 3,3% до 3885 рінггитів/т або 879,56 $/т (+8,6% за тиждень), що стало найбільшим денним зростанням останніх двох місяців.

Малайзія у неділю заявила про підписання меморандуму про взаєморозуміння з торговельною асоціацією, яку підтримує влада Китаю, що дозволить розширити співробітництво та торгівлю пальмовою олією. На цьому тлі трейдери активізували спекулятивні закупівлі, що також підтримало котирування.

На китайській біржі в Даляні вчора контракти на соєву олію подорожчали на 1,4%, а на пальмову – на 1,7%.

Травневі ф’ючерси на соєву олію на біржі в Чикаго вчора виросли на 2,2% до 1252 $/т, додавши за останні 8 сесій 8,3% ціни, проте залишаються на 6,8% нижчими, ніж місяць тому.

Найближчим часом ціни на соєву олію підтримає затримка збирання сої в Бразилії та поганий урожай в Аргентині.

Ціни попиту на українську соняшникову олію продовжують падати, і минулого тижня знизилися до 900-950 $/т CIF Болгарія або Туреччина, тоді як попит з боку європейських покупців практично відсутній.

Спотові заявки на закупівлю соняшникової олії в портах України впали до найнижчого з жовтня 2020 р рівня 850-900 $/т СРТ.

Закупівельні ціни на соняшник в Україні минулого тижня залишалися на рівні 12500-15500 грн/т або 340-425 $/т з доставкою на завод. Проте експортні ціни на соняшник з доставкою до Болгарії після падіння до 410-430 $/т відновилися до 440-460 $/т, що дозволяє сподіватися на подальше зростання котирувань.

 

graintrade.com.ua