Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 26.01.2023

ЗЗФ зупинив виробництво до відновлення стабільного енергопостачання

Підприємство тимчасово зупинило роботу, коли почалися проблеми з електрикою

Запорізький завод феросплавів (ЗЗФ) повністю зупинив виробництво після початку проблем з енергопостачанням внаслідок обстрілів енергоінфраструктури України військами РФ. Про це заявив Павло Кравченко, голова правління ЗЗФ, повідомляє Metinvest.Media.

«У 2022 році ми працювали на 10-30% потужності. Коли почалися проблеми з електрикою, зупинилися, бо електроенергії нам треба багато», – зазначив голова правління заводу.

За його словами, зараз підприємство забезпечує феросплавами всіх споживачів з тих запасів, які накопичилися раніше.

Окрім проблем з електроенергією, на виробничий потенціал ЗЗФ впливає логістика. Не всі вантажі вдається відправити споживачам, також складно отримати імпортну сировину.

«Попри всі складнощі, завод виплачує 2/3 тарифу працівникам, які наразі не працюють, також сплачуємо зарплатню й мобілізованим. Навесні плануємо запуститися – закінчиться опалювальний сезон, стане легше», – резюмував Павло Кравченко.

Зазначимо, внаслідок російських ракетних обстрілів пошкоджено понад 40% усієї енергетичної інфраструктури України. Це десятки енергетичних об’єктів у різних регіонах.

За останні півроку енергосистема України пережила 12 ракетних атак ворога та 14 ударів БПЛА по енергооб’єктах. Крім цього, понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі та опинилися під контролем ворога. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. Також на тимчасово окупованих територіях півдня країни розташовані більшість вітрових і сонячних електростанцій.

Як зазначив виконавчий директор УкрФА Сергій Кудрявцев у інтерв’ю GMK Center, українські феросплавні та видобувні підприємства галузі сильно постраждали від наслідків військової агресії РФ проти України.

У січні-серпні 2022 року феросплавники скоротили випуск продукції на 32% р./р. – до 399,5 тис. тонн, але вже на кінець року середнє завантаження підприємств галузі було на рівні 30% у порівнянні з 60-70% у квітні-травні.

 

gmk.center