Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 22.08.2023

Через війну аграрії зазнали значних втрат і потребують підтримки. Мінагрополітики має бути модератором і допомагати їм, – Тарас Висоцький

Реалізацію програм державної підтримки аграріїв та харчової промисловості під час війни, перспективи розвитку галузі обговорили учасники конференції-виставки «Хлібна індустрія» на першій  панелі засідання, участь в якій взяв перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

У конференції, що відбулася у Вінниці, також взяли участь представники місцевого самоврядування, державного сектору, провідні фахівці аграрного сектору, керівники та власники хлібохолдингів і хлібозаводів, виробників борошна, борошняних виробів та інших зернопереробних підприємств.

«Українські аграрії показали хоробрість і незламність, збираючи в цьому році гарний врожай. За попереднім прогнозом, продукції на 3-5 % буде більше, ніж торік. Але через війну аграрії зазнали значних втрат і потребують серйозної підтримки. Мінагрополітики має бути модератором і допомагати їм», – підкреслив Тарас Висоцький.

Як зазначив перший заступник Міністра, підприємства, які знаходяться на територіях, де велися бойові дії і мають складну ситуацію, можуть отримати кредити на обігові цілі під 1% річних. Для цих підприємств передбачений ще один інструмент – надання державних гарантій не 50%, які є зараз базовими, а збільшення до 80%.

За словами Тараса Висоцького, очікується, що з вересня запрацюють нові умови державної підтримки для підприємств агропромислового комплексу. Зокрема, планується підвищення ліміту за програмою «5-7-9%» до 150 млн гривень для переробних підприємств. Крім того, ЄС на 2024-2027 роки планує виділити Україні 50 млрд євро, серед яких буде передбачена підтримка переробки в агросекторі.

Також виділена допомога домогосподарствам з Херсонської та Миколаївської областей, які постраждали через підрив Каховської ГЕС. Вони отримають 3 318 гривень за одну сотку. Максимальний розмір площі домогосподарства в Херсонській області – до 30 соток, в Миколаївській – до 20 соток.

Українські аграрії також можуть скористатися програмою державної підтримки єРобота і отримати грант на садівництво та теплиці.

Цього року в Мінагрополітики передбачена державна підтримка на 200 млн гривень для фермерів або організацій водокористувачів на відновлення або будівництво нових зрошувальних систем.

В рамках конференції відбулася також виставка інгредієнтів, лабораторного обладнання, устаткування для виробництва продукції та її пакування, послуг та іншого.

Довідка. Основні теми Першої Національної конференції-виставки «Хлібна індустрія-2023»: виклики, які виникають перед виробниками хліба у зв’язку з повномасштабною війною, та перспективи галузі і можливості грантової підтримки від міжнародних партнерів.

Захід проходить за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства економіки України, Вінницької обласної військової адміністрації, Торгово-Промислової Палати України, об’єднання «Укрхарчопром» та асоціації «Укрхлібпром».

minagro.gov.ua