Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 05.02.2019

Чи будуть зміни на ринку олійних культур

 

 Останнім часом на ринку олійних культур особливих змін не відбувалося. Але на ринку соняшнику  склалася незрозуміла ситуація.

Так, наприклад, у першій половині звітного періоду (28 листопада – 26 грудня) спостерігалися стабільні ціни. Як і раніше, активність на майданчику була низькою.

Водночас зазначимо, що, за даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, сільськогосподарські підприємства станом на 30 листопада завершили збирання соняшнику.

“На вказану дату аграрії зібрали 13,77 млн тонн соняшнику з площі 6,05 млн га. Середня врожайність соняшнику становила 22,8 ц/га проти 20,1 ц/га в 2017 році. У відповідний період попереднього року аграрії зібрали 11,9 млн тонн соняшнику”, – наголошує експерт «Держзовнішінформ» Мирослава Шимкова.

Проте уже у два останніх тижні аналізованого періоду зазначалося як підвищення вартості (високий попит із боку переробних компаній), так і її зниження (достатня кількість сировини для переробки).

«Через низькі ціни майже всі фермери притримують сою для того, щоб реалізувати свій товар надалі за максимальною ціною. У зв’язку з цим на ринку спостерігається незначний дефіцит товару, – зазначає  Мирослава Шимкова. – Але вартість олійної культури поки не змінилась. Незважаючи на стриманий початок нового сезону, ситуація в соєвому сегменті ринку, як і раніше, дозволяє прогнозувати значне зростання переробки сої за підсумками 2018/2019 МР. За попередньою оцінкою інформаційних джерел, її обсяг становитиме 1,5 млн тонн. Так, у цьому сезоні на переробку буде відправлено не менше ніж 35% від загального врожаю олійної культури. Зростання обсягів внутрішньої переробки призведе до скорочення експорту соєвих бобів з України – на 11%, до 2,43 млн тонн».

Ринок продуктів переробки соняшнику (олія та шрот) демонструє поступове зниження цін. Зазначимо, що в Україні в листопаді 2018 року було вироблено 517 тис. тонн соняшникової олії, що на 8,1% більше, ніж за аналогічний період 2017­го. За даними Державної служби статистики України, всього в січні-­листопаді 2018 року було реалізовано 4,27 млн тонн соняшникової олії, що на 9,5% менше за показник 2017 року.

Через низький попит на товар ринок соняшникового шроту дещо втратив свої позиції. Окрім того, внутрішній майданчик відчуває тиск з огляду на велику кількість пропозиції.

 

Більше коментарів від експертів ДЗІ читайте в ІНФОРМАЦІЙНОМУ БЮЛЕТНІ “Огляд цін українського та світового ринків”, №1, СІЧЕНЬ 2019