Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 04.12.2019

Cвітові ціни на ринку феросплавів – Держзовнішінформ

На внутрішньому ринку Китаю ферованадій подешевшав через значні обсяги пропозицій, зниження внутрішніх цін на сировину (пентоксид ванадію) та тендерних цін металургійних підприємств. 

У жовтні ціни на 98-­відсотковий пентоксид ванадію знизилися на 29000 CNY/т, до 99000­101000 CNY/т, EXW, а на 50­відсотковий ферованадій – на 23000 CNY/т, до 110000­112000 CNY/т, EXW. Експортні ціни під тиском внутрішніх цін та незначного попиту з боку міжнародних споживачів у розглянутий період знизились: на 80­відсотковий ферованадій – на 6 USD/кг V, до 30­31 USD/кг V, FOB основні порти Китаю, на пентоксид ванадію – на 1,8 USD/фунт, до 6,5­6,7 USD/фунт, FOB основні порти Китаю. Низький спотовий попит на тлі очікувань подальшого уповільнення зростання світової економіки та зниження китайських експортних цін призвели до падіння цін на європейському ринку ферованадію.

В Європі ціни на 80-­відсотковий ферованадій у жовтні, продовжуючи тенденцію попередніх місяців, знизилися на 7 USD/кг V, до 20­21 USD/кг V, DAP Північно­Західна Європа, що є дворічним мінімумом. Пентоксид ванадію на ринку Західної Європи подешевшав на 1,7­2 USD/фунт і наприкінці місяця був доступний за 4,5­5 USD/фунт, DAP Північно­Західна Європа (також дворічний мінімум). Різниця в 10 USD/кг V унеможливлює поставки китайського матеріалу на європейський ринок. На металургійних заводах, де використовується фероніобій і де технологічно можливо замінити його ферованадієм, виробники розпочали перехід на використання товару­субституту (ферованадію). Наприкінці жовтня 65­вітсотковий фероніобій коштував на європейському ринку 34­36 USD/кг Nb, DAP Північно­Західна Європа, що є дворічним мінімумом.

Якщо цінове корегування на китайському ринку ферованадію було зумовлене зниженням тендерних цін металургами, то феромолібден подешевшав через незначний попит на матеріал та його надлишкову пропозицію. За жовтень ціни на 60­відсотковий феромолібден на внутрішньому ринку зменшилися на 23000 CNY/т, до 107000­110000 CNY/т, на експортному – на 3,5 USD/кг Mo, до 27­27,5 USD/кг Mo, FOB основні порти Китаю.

На європейському ринку низький попит на тлі достатніх обсягів пропозиції призвів до здешевлення феромолібдену, що було підтримано зниженням китайських експортних цін. Стійка тенденція до зниження цін на феромолібден зумовила розпродаж матеріалу, що призвело до ще більшого падіння цін на матеріал. Зокрема ціни на 60­відсотковий феромолібден за жовтень знизилися на 5,2 USD/кг Mo у верхній частині діапазону, і наприкінці місяця матеріал був доступний за 21­21,8 USD/кг Mo, DAP Північно­Західна Європа.

Варто зазначити, що більшість угод із купівлі­продажу феромолібдену були укладені раніше, а тому обсяги торгівлі цим матеріалом на спотовому ринку були незначними. У розглянутий період ціни на 57­-відсотковий прожарений оксид молібдену (сировина для виробництва феромолібдену) знизилися на 2,2 USD/фунт Mo, до 9,4­9,7 USD/фунт Mo, DAP Північно­Західна Європа.

Валерій Студенцов,

експерт ДП «Держзовнішінформ»