Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.02.2020

День рідної мови – коли і як святкують в Україні

Як і у всьому світі в Україні Міжнародний день рідної мови відзначається 21 лютого.

Не виключенням є і Україна. УНІАН пише, чому це свято важливе для українців, як його відзначають у нас та чим українська мова якісно відрізняється від інших. Історія Дня рідної мови Щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року, у світі відзначається Міжнародний день рідної мови. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО 1999 року в Парижі. Оскільки з 6 тисяч розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.

Щорічне відзначення цього дня використовується для скерування уваги на меншини з менш аніж 10 тисяч осіб, які активно розмовляють рідною мовою. Часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. Багато мов, котрими розмовляють менш як 100 осіб, не задокументовані.

День рідної мови в Україні Як і у всьому світі в Україні Міжнародний день рідної мови відзначається 21 лютого. Це свято для представників 130 національностей, носіїв рідних мов, які проживають на теренах нашої держави. Як святкую День рідної мови в Україні З нагоди святкування Дня рідної мови в Україні у закладах загальної середньої освіти організовуються та проводяться зустрічі з письменниками, творчі диспути, фестивалі, мовні конкурси, книжкові виставки, літературні подорожі, презентації, круглі столи, тематичні уроки тощо. Також у нашій країні рідній мові присвячене свято – День української писемності та мови, яке щороку відзначається 9 листопада, в день вшанування пам’яті преподобного Нестора-Літописця.

Що ми знаємо про українську мову? Українська мова належить до слов’янської групи індоєвропейської мовної родини. Вчені запевняють, що найближчою генеалогічно до української є білоруська мова. На їхнє переконання, починаючи з IX-XI століття обидві мови формувалися на спільній діалектній базі, а обидва народи до XVI століття мали спільну писемну книжну українсько-білоруську мову. Також українська мова одна з найбільш вокальних та милозвучних мов світу, є однією із найдавніших на нашому континенті та має чимало говірок.