Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 12.04.2024

Державний трейдер вдвічі збільшив імпорт електрики для підтримки енергосистеми України

АТ «Енергетична компанія України» (ЕКУ) збільшує імпорт електроенергії із Європейського Союзу, компенсуючи втрати в українській енергосистемі через ворожі атаки.

Починаючи із середини березня, добовий обсяг імпорту державним трейдером збільшився в середньому вдвічі, повідомили Укрінформу у пресслужбі компанії.

Як зазначається, ЕКУ продовжує імпортувати електроенергію із Словаччини і Румунії, а в березні також розпочала постачання електроенергії із Угорщини. Нині ЕКУ є другим за обсягами імпортером електроенергії в Україну.

«За останні два роки Україна спільно з ЄС значно збільшила технічні і організаційні можливості для імпорту електроенергії, що нині відіграє надважливу роль у стабільному енергозабезпеченні споживачів», – зазначив Віталій Бутенко, генеральний директор ЕКУ. За його словами, зважаючи на продовження масованих ударів по енергетичних об’єктах, уряд продовжує активну співпрацю з європейськими партнерами для того, щоб отримати додаткові можливості для імпорту.

АТ «Енергетична компанія України» (ЕКУ) – національна енерготрейдингова компанія, яка пропонує комплексні рішення з купівлі, продажу і управління енергоресурсами. Підприємство створено у 2022 році без залучення чи передачі державних активів або майна. Доходи формуються за рахунок високотехнологічних трейдингових продуктів та інструментів.

ЕКУ входить до п’ятірки трейдерів України за обсягами продажу електроенергії, лідерів з транскордонної торгівлі енергоресурсами, а також до двійки найкращих трейдерів зеленої електроенергії.

ЕКУ заснувала першу державну балансуючу групу учасників ринку електроенергії, яка нині є другою за розміром в Україні. Клієнти компанії генерують 10% в ВВП України. 100% компанії належить державі.

Як повідомлялося, за даними Financial Times, росія змінила тактику атак по українській енергетичній інфраструктурі, зосередившись на електростанціях у менш захищених регіонах. Деякі з електростанцій не зможуть бути повністю відновлені до наступної зими.

Так, через російську атаку в ніч на 11 квітня пошкоджені підстанції НЕК «Укренерго» та електростанції у п’яти областях. Зокрема, постраждало обладнання двох ТЕС компанії ДТЕК.

Крім того, внаслідок атаки в ніч на 11 квітня знищено Трипільську теплоелектростанцію, ПАТ «Центренерго» втратило всю генерацію.

 

www.ukrinform.ua