Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 20.12.2021

НКРЕКП сертифікувала “Укренерго” як оператора системи передачі європейського типу за моделлю ISO

Нацкомісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) на своєму засіданні у п’ятницю ухвалила остаточне рішення щодо сертифікації ПАТ “НЕК “Укренерго” як оператора системи передачі європейського типу за системою ISO.

“Після отримання позитивного висновку Секретаріату Енергетичного Співтовариства щодо можливості залишкової сертифікації Укренерго, було підготовлено остаточне рішення та враховано всі ті нюанси, які були відображені в попередньому рішенні”, – повідомив на засіданні член НКРЕКП Руслан Кайдаш.

За його словами, “Укренерго” виконало ще не всі пункти, тому комісія запропонувала в остаточному рішенні відзначити ті зобов’язання, які ДЕК необхідно виконати у визначені терміни для того, щоб забезпечити повну незалежність оператора системи передачі.

“Дуже важливе рішення у нас на кону сьогодні – сертифікація НЕК “Укренерго”, нашого системного оператора. Це важливий крок на шляху до Європи”, – наголосив голова регулятора Валерій Тарасюк на момент ухвалення рішення.

У свою чергу, як зазначив у Facebook увечері у п’ятницю голова “Укренерго” Володимир Кудрицький, компанія, отримавши сертифікацію, виконала вимогу Закону “Про ринок електричної енергії” та Директиви ЄС 2008/72/ЄС, яку Україна зобов’язалася імплементувати у своє законодавство, а також одна з основних стратегічних цілей “Укренерго”.

“Адже тепер перед нашою компанією відкрито прямий шлях до офіційного членства в організації ENTSO-E. Це означає, що паралельно із підготовкою до синхронізації української енергосистеми з європейською, яка запланована на 2023 рік, ми зможемо стати частиною європейського об’єднання найкращих ОСП Європи” , – наголосив Кудрицький.

Як повідомлялося, 25 листопада Секретаріат Energy Community надав згоду на остаточну сертифікацію системного оператора “Укренерго”.

“Секретаріат Energy Community підтвердив незалежність НЕК “Укренерго” та надав згоду на залишкову сертифікацію українського оператора системи передачі”, – прокоментувала тоді член НКРЕКП Ольга Бабій. Пізніше вона заявила, що регулятор має намір ухвалити рішення щодо остаточної сертифікації до кінця року.

За словами заступника міністра енергетики Ярослава Демченкова, це рішення підтверджує, що оператор та його акціонер – Міністерство енергетики – здійснюють свою роботу та взаємодіють відповідно до вимог та стандартів ЄС, зокрема, Третього енергопакета.

НКРЕКП 1 жовтня ухвалила попереднє рішення щодо сертифікації “Укренерго” за моделлю ISO (Independent System Operator) з урахуванням переходу компанії з управління Міністерства фінансів до Міністерства енергетики.

 

ua.interfax.com.ua