Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 11.10.2023

Фермери прогнозують подорожчання капусти

Українським виробникам капусти вдалося компенсувати відсутність херсонської продукції за рахунок збільшення обсягів виробництва в інших регіонах. Про це розповіла Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу гуртового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар».

За її словами, цьогоріч фермери із Заходу масово збільшили площі під капустою. В результаті вдалося стабілізувати ринок та вивести обсяги майже на довоєнний рівень, компенсувавши відсутність херсонської продукції.

Ця ситуація знаходить підтвердження і в цінах на капусту. Станом на початок жовтня 2023, середня вартість білоголової капусти на найбільшому гуртовому ринку «Шувар» є на 15% нижчою від минулорічних відпускних цін на капусту в аналогічний період.

«За свідченнями фермерів-виробників, з початку жовтня попит на капусту дещо активізувався, пояснюється це, перш за все, сезонними факторами — початком сезону шаткованої капусти та ростом попиту на сировину. Варто зазначити, що за останній тиждень вартість білоголової капусти зросла в середньому на 1-1,5 грн до рівня 6-8 грн/кг, але все ще залишається нижчою, ніж була зафіксована в аналогічний період минулого року. На цей час ціна залишається ринковою», — пояснила Тетяна Попович.

За її словами, фермери передбачають, що впродовж жовтня-листопада можливе подальше цінове зростання, яке буде також зумовлено тим, що основні обсяги продукції вже майже розпродані, відповідно пропозиція на ринку буде поволі зменшуватися.

«Вже орієнтовно із кінця січня-початку лютого, в залежності від погодніх умов фермери почнуть відкривати сховища та розпродувати капусту, закладену на зберігання. Враховуючи зростання цін на енергоносії та поточну ситуацію в країні, витрати на зберігання продукції в сховищах можуть також стати додатковим фактором зростання ціни, проте передумов для дефіциту чи суттєвого здорожчання фермери на разі не вбачають», — підсумувала Тетяна Попович.

 

kurkul.com