Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 30.07.2019

Французи будуть обігрівати свої будинки адроннимм колайдером

Керівництво Європейської організації з ядерних досліджень (CERN) підписало з чиновниками французької комуни Ферне-Вольтер угоду про використання для опалення житлових будинків гарячої води з Великого адронного колайдера.

Про це повідомляється на сайті організації.

Великий адронний колайдер, найбільший в світі прискорювач елементарних частинок, розташований в підземному тунелі під кордоном між Швейцарією і Францією. Прискорювач споживає близько 150 мегават електричної потужності, і значна частина цієї енергії йде на охолодження різних компонентів апаратури, в тому числі водяне охолодження.

CERN підписав угоди з місцевою французькою владою про використання цієї води. Згідно з документом, починаючи з 2022 року частка гарячої води з системи охолодження буде надходити по трубі завдовжки близько двох кілометрів в будинки комуни Ферне-Вольтер, які наразі будуються.

Будинки в комуні Ферне-Вольтер отримуватимуть основну частину енергії від геотермальних джерел. Також тепло від промислових будівель, систем кондиціонування і навіть сонячних панелей буде збиратися і направлятися в підземну мережу трубопроводів з водою. При необхідності енергія буде підніматися на поверхню для обігріву житлових і інших приміщень.

Вода з колайдера буде надходити в ту ж систему, що дозволить приблизно 8 000 майбутнім жителям комуни скоротити викиди вуглекислого газу від використання викопного палива. Тести нової системи заплановані на 2021 рік.