Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 11.10.2023

Герман Галущенко: Україна – надбання для європейської енергетики

Приєднання української енергосистеми до європейської ENTSO-E підсилило континентальну енергетичну систему, забезпечивши європейські країни додатковими можливостями імпорту української електроенергії.

На цьому наголосив міністр енергетики України Герман Галущенко в інтерв’ю телеканалу «Ми – Україна».

«Приєднання України до енергетичної системи ЄС – це підсилення ЄС. Ми – не тягар, який Європа повісила собі, ми – країна, яка додала їм міцності», – зазначив він.

Очільник Міненерго підкреслив, що Україна змогла почати експорт електроенергії до ЄС навіть в умовах війни. У вересні експорт сягнув рекордних показників за 2023 рік і склав майже 111 тисяч МВт*год.

«Коли європейські країни отримують вуглецево-нейтральну українську електроенергію, вони споживають менше російського вугілля та газу. І це одна з причин російських атак на нашу енергосистему. Україна може замістити своєю електроенергією мільярди кубів російського газу», – запевнив міністр.

Герман Галущенко зазначив, що, за прогнозами ENTSO-E, до 2040 року у деяких європейських країн може виникнути дефіцит електроенергії.

«У цьому контексті Україна – надбання для Європи, адже ми зможемо виробити необхідний обсяг електроенергії для покриття цього дефіциту», – пояснив міністр.

Герман Галущенко також підкреслив, що в Україні триває робота над підготовкою, ухваленням та імплементацією законодавства, яке дозволить об’єднати українські і європейські енергетичні ринки.

 

www.mev.gov.ua