Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 01.09.2020

Гроші з податку на СО2 мають стати інвестиціями в енергоефективність

«Щороку близько 1 млрд грн надходжень з податку на викиди СО2 можна реінвестувати в енергоефективність», – повідомив т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура у своїй колонці в інтернет-виданні «Економічна правда».

Як поінформував Костянтин Гура, енергоефективність у промисловості має бути пріоритетом. Адже рівень енергоємності ВВП в Україні ще у 2018 році перевищував у 2 рази середнє значення країн світу. За надмірне використання енергоресурсів, вироблених із викопних джерел енергії, країна платить економічними збитками, забрудненням довкілля і, як результат, погіршенням здоров’я громадян.

«Як показує досвід провідних країн, дієвим стимулом та джерелом фінансування енергомодернізації підприємств є податок на викиди СО2. І в цьому, дійсно, є логіка: кошти від податку на викиди СО2 мають бути спрямовані на енергоефективні заходи, що дозволять скоротити ці викиди у майбутньому», – підкреслив Костянтин Гура.

У 2019 р. ставка українського податку на викиди СО2 зросла у 24 рази: з 0,41 грн за 1 тонну до 10 грн за 1 тонну. У результаті минулого року вдалося отримати майже 1 млрд грн надходжень. Втім, ці кошти не мають цільового призначення і надходять у загальний фонд держбюджету.

З огляду на це та враховуючи досвід провідних країн світу, Міненерго та Держенергоефективності спільно з Українсько-данським енергетичним центром та іншими партнерами розробили законопроект, який передбачає зміни до Бюджетного кодексу України для забезпечення гарантованого джерела фінансування енергомодернізації підприємств України.

Пропонується створити механізм, який зможе:

акумулювати надходження з податку на викиди СО2, а це майже 1 млрд грн, які наразі не мають цільового призначення;

надавати співфінансування підприємствам на енергоефективні проекти.

Деталі дізнавайтеся у колонці Костянтина Гури /за посиланням/.

Джерело: Урядовий портал.