Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 29.01.2021

Інтеграція енергоринків України до загальноєвропейських – ключова умова енергетичної незалежності країни та її сталості

Заступник Міністра енергетики з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков взяв участь у 4-му інвестиційному форумі RENPOWER UKRAINE, який зібрав інвесторів у відновлювальну енергетику, енергоефективність та енергетичну інфраструктуру.

У виступі Ярослав Демченков окреслив три довгострокові цілі:

  • повна інтеграція українських енергетичних ринків до загальноєвропейських, зокрема ENTSO-E;
  • декарбонізація економіки та розвиток відновлюваної енергетики;
  • підвищення енергоефективності.

«Україна активно готується до синхронізації об’єднаної енергосистеми з європейською — за нашими планами інтеграція до ENTSO-E має статися в 2023 році або раніше, відповідно ми маємо від’єднатися від систем Росії та Білорусі. Ми маємо забезпечити повну відповідність нормативно-правової бази України первинному та вторинному законодавству ЄС. Український ринок має бути чесним, прозорим, і  цьому допоможуть європейські правила на ринку», – підкреслив заступник Міністра.

Також він повідомив про підготовку нової енергетичної стратегії до 2050 року та Інтегрованого плану з енергетики та клімату до 2030 року. Документи передбачають низьковуглецевий розвиток енергетики, синхронізацію з Європейським зеленим курсом та сталий розвиток енергетичного сектору, як ключового чинника національної безпеки.

У рамках декарбонізації Міністерство готує план «безвугільного майбутнього країни». Реформа вугільної галузі передбачатиме створення нових робочих місць на шахтах, які поступово ліквідовуватимуться, та додаткових стимулів для «вугільних регіонів», що стане початком нового зеленого курсу.

«Нам необхідно знайти варіанти заміщення теплової вугільної генерації кліматично-нейтральними потужностями у поєднанні з новими високоманевровими генеруючими потужностями, технологіями акумулювання та зберігання електроенергії для балансування енергосистеми. Наша стратегія передбачає введення в експлуатацію 2 ГВт високоманеврових потужностей зі швидким стартом (включення з нуля та вихід на номінальну потужність протягом 15 хвилин) та 2 ГВт швидкодіючих резервів на базі систем акумулювання електричної енергії», – наголосив Ярослав Демченков.

Україна підтримує розвиток відновлюваної, зокрема водневої енергетики, особливо у контексті ухвали Водневої стратегії ЄС і створення Європейського альянсу чистого водню, адже водень у перспективі 8-10 років матиме ключове значення для економіки європейського континенту та відповідно України.

Міністерство прагне, щоб енергоефективність була крос-секторальною та стала нормою для всіх секторів економіки. Від рівня енергоефективності країни залежить її енергонезалежність. Саме тому на профільному комітеті Ради було підтримано законопроект з енергоефективності, який тривалий час готувався широким експертним колом.

Джерело: Урядовий портал.