Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 17.11.2023

Інвестиції в українську енергетику – це внесок в енергетичну стійкість Європи

Інвестиції в українську енергетику - це внесок в енергетичну стійкість Європи
Заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков виступив та промодерував панельну дискусію «Стійка енергетика для відновлення» у межах міжнародної конференції «Енергія для відновлення України» (Energy for the recovery of Ukraine), яка відбулася у Варшаві за ініціативи Міненерго. У заході  також взяли участь керівники українських та іноземних енергетичних компаній.
Інвестиції в українську енергетику - це внесок в енергетичну стійкість Європи

Ярослав Демченков закликав представників бізнесу не зволікати з інвестиціями в український енергетичний сектор, адже попри війну в Україні продовжують успішно реалізовуватися енергетичні проєкти.

Серед таких успішних проєктів – виготовлення американською компанією Westinghouse за участі фахівців українського НАЕК «Енергоатом» на одному зі шведських заводів нового виду ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-440, запуск нових вітрових та сонячних електростанцій, зберігання европейськими трейдерами газу в українських газових сховищах, модернізація потужної лінії електропередачі між Польщею та Україною, збільшення видобутку газу та багато іншого.

Розробка нового виду ядерного палива дозволить замінити російське ядерне паливо, монополія на виробництво якого раніше належала країні-агресорці росії, а розширення потужності інтерконектору та інше – це додаткові кроки до відбудови України, як енергетичного хабу Європи.

«За період війни ми наростили потужності інтерконекторів, зокрема між Україною та Польщею. Ми будемо і надалі збільшувати пропускну спроможність мереж з Європою і плануємо експортувати до європейських країн 6 ГВт електроенергії до 2032 року і 10 ГВт – до 2050. Ми представили та обговорюємо не футуристичні ідеї, а реальні проєкти. Ми не жертви. Ми готові брати відповідальність за себе і боротися за своє майбутнє – на полі бою і поза ним. Важливо, що українські делегації  привезли багато конкретних ідей для обговорення з потенційними інвесторами», – зазначив Ярослав Демченков.

Заступник міністра також розповів, що цього року в Україні з’явилися і нові потужності відновлюваних джерел енергії, а також Україна долучилася до проєктів спільних інтересів з країнами ЄС  у різних сегментах енергетики.

«Сьогодні – саме той момент, аби починати перемовини щодо ваших проєктів в Україні. Це правильний час, щоб ви знайшли своє місце в українському енергетичному хабі, у майбутній стійкій енергетичній інфраструктурі. Інвестиції в українську енергетичну інфраструктуру – це інвестиції в інфраструктуру майбутнього члена ЄС, це інвестиції в європейську стійкість, інвестиції у нашу перемогу», – резюмував Ярослав Демченков.

 

www.mev.gov.ua