Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 31.07.2023

Кабмін продовжить дію ПСО та знизить вдвічі базову ціну на газ “Нафтогазу” – Кубраков

Кабінет міністрів готує низку системних рішень на ринку газу, які торкнуться виробників тепла для населення, бюджетних установ та промисловості.

Про це повідомив віцепрем’єр-міністр – міністр відновлення, розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков за результатами засідання Конгресу місцевих і регіональних влад під головуванням президента України Володимира Зеленського в неділю.

“Підготували системне рішення — продовження дії ПСО до 15 квітня 2024 року. Що це означає? Збереження пільгових цін на газ виробникам тепла для потреб населення та бюджетних установ”, – зазначив Кубраков.

“Для інших споживачів пропонується знизити базову ціну більш ніж удвічі –з 38 тис. грн до 16,4 тис. грн за тис. куб. м”, – анонсував також він.

Ще одна позитивна новина стосується підприємств теплокомуненерго. Так, уже до кінця цього року передбачається компенсувати ТКЕ приблизно 36 млрд грн різниці в тарифах із коштів держбюджету.

“Уже розробили законопроєкт щодо змін в держбюджет, який передбачає виділення цієї суми вже цього року. Мінфін та Нафтогаз у координації з МВФ наразі шукають джерела для фінансування компенсації”, – зазначив Кубраков.

За його словами, заборгованість підприємств ТКЕ за газ становить майже 100 млрд грн, і причиною її виникнення є невідповідність нинішніх тарифів на тепло, рівень яких зафіксовано мораторієм, поточним цінам на природний газ.

“У результаті підприємства ТКЕ не можуть розрахуватися за спожитий газ, не можуть акумулювати фінансовий ресурс для проведення ремонтів. Усе це разом створює загрози для вчасного старту опалювального сезону”, – висловив думку очільник Мінвідновлення.

Водночас пропонується скасувати договірне списання коштів з рахунків ТКЕ за несвоєчасні розрахунки за газ, передбачивши захищеність і використання суто на потреби ТКЕ 35% коштів на їхніх рахунках.

Нагадуємо:

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України №812 від 19 липня 2022 р. про покладення спеціальних обов’язків на ТОВ “ГПК “Нафтогаз Трейдинг” до 31 березня 2023 року,  ціну на газ для надання послуг із постачання теплової енергії та гарячої води населенню зберігалася на рівні 7,42 тис. грн за тис. куб. м (із ПДВ), для бюджетних установ – 16,39 тис. грн за тис. куб. м (із ПДВ), для інших потреб – 38,32 тис. грн за тис. куб. м (із ПДВ).

У березні 2023 року мер Києва, голова Асоціації міст України Віталій Кличко заявив, що необхідно компенсувати з держбюджету різницю в тарифах на суму 36 млрд грн, саме такий розмір заборгованості перед комунальними підприємствами на січень 2023 р.

 

www.epravda.com.ua