Підвищення температури в літній період та зменшення кількості опадів викликає неабиякий інтерес господарств Західної України до вирощування баштанних культур, зокрема кавунів. За відносно нескладної технології та низької собівартості продукція має високу рентабельність. Слід врахувати, що баштанні, які до початку російської агресії масово завозили з Півдня України для споживачів західного регіону, продавали дорожче через витрати на доставку.
Про це в статті в журналі «Садівництво по-українськи» пишуть Ігор Дидів, Ольга Дидів, та Андрій Дидів, співробітники Львівського національного аграрного університету.
Автори зазначають, що якість кавунів, вирощених на Прикарпатті й, зокрема, на Львівщині, не поступаються херсонським за умов дотримання технології.
«Кавун є теплолюбною, спекостійкою і посухостійкою рослиною, яка потребує для нормального росту і розвитку суми активних температур від 2000 до 3000 °С. В умовах Львівщини цей показник коливається в межах 2000–2500 °С. Сума ефективних (понад 10 °С) температур, потрібних для вегетації рослин та формування врожаю, має становити не менше 2000 °С. В умовах Прикарпаття високопродуктивними є такі сорти: Кримсон Світ, Чарльстон Грей, гібрид Медісон F1. На ринку є багато інших ранньостиглих сортів і гібридів кавунів відомих компаній, які заслуговують на вивчення та впровадження у виробництво», – зауважують дослідники.
agrotimes.ua