Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 30.09.2020

Міненерго реалізує низку ініціатив для підняття України в рейтингу Doing Business

Міністерство енергетики працює над спрощенням приєднання електроустановок до електричних мереж. Цей показник безпосередньо впливає на позицію України в рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business.

На цьому наголосила в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець під час засідання Національної ради реформ.

«Міністерство підтримує більшість ініціатив зі спрощення приєднання електроустановок замовників до електричних мереж. Частина цих ініціатив вже реалізується», – зазначила Ольга Буславець.

Зокрема, Міненерго розробило відповідний законопроєкт для вирішення проблем із відведенням земельних ділянок, що інколи призводять до повного блокування процесу приєднання нових електроустановок.

«Для максимального спрощення порядку відведення земельних ділянок для об’єктів енергетики Міністерство розробило відповідний проект закону, який зараз проходить процедуру погодження в зацікавлених органах влади. Найближчим часом проект буде подано до Кабінету Міністрів», – пояснила Ольга Буславець.

На стадії реалізації перебуває ще одна ініціатива – забезпечення відкритого доступу до містобудівного кадастру та онлайн карти електричних мереж. Міністерство організувало роботу з передачі операторами систем розподілу до Держгеокадастру інформації про лінії електропередачі, підстанції та інші об’єкти систем розподілу для їх внесення до «Публічної кадастрової карти України».

Ольга Буславець розповіла також і про можливі перешкоди для успішного втілення реформ. Зокрема, ключовою проблемою, яка значно ускладнює та здорожчує приєднання нових електроустановок, є зношеність мережевої інфраструктури, яка зараз складає 50% – 80%.

«Для відновлення інфраструктури та її розвитку, а також зменшення плати за приєднання необхідна ефективна методологія стимулюючого тарифоутворення», – наголосила очільниця Міністерства.

Джерело: Урядовий портал.