Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 10.02.2020

Міжнародні експерти обговорять майбутнє цифрових валют центральних банків

Національний банк України разом з проєктом “Трансформація фінансового сектору” (USAID), Міжнародним валютним фондом, Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) та у співпраці зі Світовим банком 21 лютого 2020 року проведе міжнародну конференцію «Цифрові валюти центральних банків: нові можливості для платежів».

Захід буде присвячений обговоренню поглядів щодо можливості впровадження цифрової валюти центрального банку (далі – ЦВЦБ), останніх досліджень у цій сфері та пілотних проєктів із випуску такої валюти в різних країнах світу.

Останніми роками спостерігається стрімкий розвиток сфери цифрових валют, випуск та обіг яких може відбуватися за різними моделями, з використанням різних технологій та в різному правовому полі. У цьому контексті багато центробанків досліджують можливість випуску ними власної цифрової валюти та варіантів її використання, у тому числі й Національний банк України. Форми і технології ЦВЦБ різняться залежно від потреб споживачів, особливостей розвитку платіжної інфраструктури, темпів розвитку фінансового сектору країн, але в будь-якому разі ЦВЦБ розглядається як нова, еволюційна форма грошей центрального банку.

Конференція стане майданчиком для обміну знаннями та досвідом між представниками і стейкхолдерами центральних банків, спеціалістами і дослідниками з усього світу, учасниками українського платіжного ринку щодо потенційної можливості впровадження ЦВЦБ та її місця в фінансовій екосистемі.

На сьогодні перед Національним банком, так само як і перед економістами зі всього світу, постає багато питань щодо сфери цифрових валют:

  • Які можливості, потенціал та перспективи впровадження ЦВЦБ?
  • Як потенційно може змінитися фінансова екосистема з упровадженням ЦВЦБ?
  • Які бізнес-моделі ЦВЦБ можуть бути використані, їх переваги та недоліки?
  • Які світові тенденції щодо впровадження та регулювання ЦВЦБ?

Про ці та інші запитання дискутуватимуть у рамках конференції експерти зі Світового банку, Міжнародного валютного фонду, центральних банків Японії, Південної Африки, Уругваю, Фінляндії, Литви, Канади, України та Швеції, представники фінансового ринку.

З програмою заходу можна ознайомитися за посиланням.

Попередня реєстрація для участі у конференції – обов’язкова. Реєстраційна форма доступна до 18 лютого 2020 року на спеціальному інформаційному порталі конференції. Реєстрація вважається дійсною, якщо учасник отримав позитивне підтвердження участі від організатора. З огляду на обмежену кількість місць організатор залишає за собою право відмовити в реєстрації.

Довідково.

Відповідно до глобальних тенденцій щодо інноваційного розвитку в платіжній сфері Національний банк України у 2016 році розпочав пілотний проєкт із випуску власної цифрової валюти – «Е-гривні». Під час пілотного проєкту було випробувано блокчейн-платформу для випуску ЦВЦБ як інструменту роздрібних платежів, проаналізовано міжнародний досвід та підходи до впровадження ЦВЦБ, проаналізовано макроекономічний ефект, розпочато розробку оптимальної бізнес-моделі.

Джерело: НБУ.