Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 09.08.2021

Набув чинності закон про посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин

В Україні у неділю, 8 серпня, набув чинності закон про посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин.

Текст законодавчого акту “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин” №1685-ІХ оприлюднено в офіційні газеті Верховної Ради “Голос України” 7 серпня, передає Укрінформ.

Так, документ вносить зміни до статті 240 Кримінального кодексу.

Закон передбачає посилення кримінальної відповідальності не лише для фізичних, а й для юридичних осіб за незаконне видобування корисних копалин місцевого значення, збільшення штрафів порівняно з чинними нормами.

Так, порушення встановлених правил охорони надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля, а також незаконне видобування корисних копалин місцевого значення у значному розмірі передбачає штраф у сумі 8,5 – 13,6 тисяч гривень або обмеження/позбавлення волі на строк до двох років.

У разі, якщо йдеться про корисні копалини державного значення або незаконний видобуток копалин у великих розмірах, то штраф становитиме від 51 до 85 тис. гривень або обмеження/позбавлення волі на строк до 3 років.

Водночас, якщо копалини незаконно видобували на територіях чи об’єктах заповідного фонду, передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 6 років.

Якщо видобуток копалин відбувався шляхом підпалу, вибуху чи за допомогою іншого загальнонебезпечного способу, який спричинив загибель людей, їх масове захворювання або інші тяжкі наслідки, – карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

Самовільне користування надрами, укладення угод, які в прямій чи прихованій формі порушують право власності на надра, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 1,7 тисяч гривень до 3,4 тисяч гривень, на посадових осіб: 3,4 тисяч гривень – 8,5 тисяч гривень.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 6 серпня 2021 року підписав закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин” №1685-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 15 липня.

 

www.ukrinform.ua