Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 25.07.2022

Надія на стабілізацію світових цін на нафту

У відповідності до останнього прогнозу JPMorgan Chase&Co, світові ціни на нафту можуть досягти 380 USD/бар., що може бути викликано відповіддю рф на європейські санкції. Вже зараз завдяки введеним санкціям, обсяг видобутку нафти в рф зменшився на 10% у річному вираженні. Проте аналітики вважають, що якщо рф вирішить помститись та шантажувати Європу, обсяг видобутку без критичних втрат для російської економіки може бути скорочений на 5 млн бар./добу, тобто майже в 2 рази, що буде компенсовано високими цінами на нафту з одного боку та суттєво штовхне їх вгору додатково. Якщо обсяг видобутку буде скорочений на 3 млн бар./добу, ціни на нафту можуть досягти 190 USD/бар.

Таке суттєве зростання цін на нафту призведе до ще більшої світової енергетичної та продовольчої кризи, чого і намагається добитись рф – ускладнити життя усьому світу та добитись відміни санкцій введених за війну в Україні.

Наразі ринки збуту російської нафти суттєво скоротились, а ринок Китаю – це найкращий варіант, проте – це завжди в першу чергу був ринок Саудівської Аравії з Іраном – демпінг-конкурентом. Тож спостерігаємо суттєву «боротьбу на зниження» цін при постачанні до Китаю між рф та Іраном – наразі Китай виходить переможцем маючи дешеву нафту. Водночас обсяг імпорту російської нафти до Індії зріс з початку війни в Україні в 50 разів до 10% внутрішнього імпортного ринку. Однак варто зауважити надану знижку в розмірі 30% та можливість оплати в індійських рупіях, тож ця тенденція буде зростати, бо пропозиція дуже вигідна.

За даними Bloomberg сальдо торгівельного балансу рф у 2 кварталі досягло рекордних 70,1 млрд USD завдяки експорту енергоносіїв та сировинних ресурсів та високим цінам на них, що нівелює накладені санкції. Обвал імпорту сприяв зростанню профіциту, що нажаль реально врятувало економіку рф.

G7 працюють над механізмом, що дозволить купувати російську нафту тільки за ціною в 2 рази нижчою на рівні її собівартості в 35-40 USD/бар.

Тим часом МВФ продовжує скорочувати свій прогноз щодо зростання світового ВВП в поточному році з 4,4% до 3,6% через війну рф в Україні. За оцінками МВФ обсяги виробництва в Україні впадуть на 30% через наслідки війни, руйнування та людські втрати та неможливість вести бізнес на окупованій/зруйнованій території.

За даними дослідження британського Національного інституту економічних та соціальних досліджень, обсяг світової економіки у 2023 році в результаті війни в Україні скоротиться на 1% або на 1 трлн USD, а рівень світової інфляції збільшиться на 2%. Високі ціни на пальне у Великій Британії призвели до суттєвого скорочення попиту на АЗС, деякі невеликі компанії втратили до третини обсягів продажу, що в свою чергу викликано тим, що багато хто з громадян пересів на велосипед або ходить на роботу пішки, залишивши авто на паркінгу до кращих часів.

На початку липня ціни на нафту почали знижуватися на даних щодо суттєвих побоювань рецесії світової економіки, а отже суттєвого падіння попиту.

На противагу песимістичному сценарію енергетичного шантажу прийшли США та Саудівська Аравія – турне Джо Байдена було результативним, отже принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман пообіцяв збільшити видобуток нафти на 4 млн бар./добу до 13 млн бар. Ці заходи дозволять зупинити зростання цін на нафту та позитивно вплинуть на світову економіку знижуючи темпи інфляції.