Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.09.2023

Нафтогаз не планує продовжувати транзитний контракт з росією

НАК “Нафтогаз України” не планує продовжувати контракт на транзит газу з росії після закінчення терміну його дії в кінці 2024 року, проте, можливо, доведеться враховувати потреби Європи.

Про це сказав голова “Нафтогазу” Олексій Чернишов в інтервʼю енергетичному консалтинговому агентству ICIS, передає Forbes.

За словами Чернишова, “Нафтогаз” втрачає від діючих домовленостей, оскільки росія транспортує набагато менше газу, ніж вона повинна робити за своїми контрактними зобов’язаннями.

“Ми не плануємо продовження цього контракту, і це чітка позиція. […] Україна перебуває у стані війни з росією”, – наголосив він.

Чернишов зазначив, що “Нафтогаз” здійснює транзит лише заради європейських партнерів, “щоб не залишити їх без газу взимку”.

Проте якщо європейські компанії попросять, то “Нафтогаз” може розглянути варіанти продовження транзиту, додав Чернишов.

Поточний контракт на транзит газу підписано у грудні 2019 року, угода забезпечує потоки російського газу через Україну до 2024 року. Відповідно до угоди російська державна енергетична компанія “Газпром” погодилася направити щонайменше 65 млрд кубометрів газу в 2020 році та 40 млрд кубометрів газу на рік у період з 2021 по 2024 рік українським газопроводом, що забезпечило б $7 млрд від транзиту.

Однак наразі росія постачає лише близько 12 млрд кубометрів на рік, і Київ стверджує, що Москва недоплачує, незважаючи на договірне зобовʼязання щодо сплати повної плати за транзит незалежно від того, чи постачаються узгоджені обсяги газу.

 

minprom.ua