Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 02.06.2021

Незважаючи на сезон, закупівельні ціни на молоко залишаються високими

Позитивні прогнози переробників молока на травень не здійснилися – за підсумками весни закупівельні ціни залишилися на високих відмітках.

За останній місяць вдалося лише незначно знизити ціни молока, виробленого в господарствах населення і опустити нижню межу ціни молока першого ґатунку від категорії сільськогосподарських підприємств. Рівень ціни якісного молока залишився без змін.

Останні 6 місяців вартість сировини в Україні максимально стабільна за всю історію. Якщо аналізувати динаміку середньої ціни молока сільгосппідприємств, то без урахування зміни ПДВ, з грудня по травень коливання цін залишалися в рамках всього лише 5-10 копійок. Через високі закупівельні ціни рентабельність виробництва молочної продукції в даний момент низька як у тих операторів, що працюють з біржовими товарами, так і у тих, що працюють з готовим продуктом.

У той же час, для виробників сировини закупівельні ціни молока в даний момент недостатньо гарні навіть для покриття витрат. Операційна маржа виробництва молока знову близька до нуля.

25 травня на конференції Молочний Бізнес учасники ринку обговорювали наскільки різко одночасно низька маржинальність виробництва і переробки молока збільшує ймовірність банкрутств, покупок, продажів, злиттів і поглинань в молочній галузі.

Офіційна статистика вказує на стабільний рівень виробництва молока сільськогосподарськими підприємствами в квітні і в цілому за чотири місяці. Якби не істотне подорожчання кормів і, відповідно, погіршення раціонів, при поточній динаміці поголів’я в категорії (всього -1,3% до минулого року), ми б зараз напевно спостерігали за приростом пропозиції якісного молока.

Обсяги виробництва молока господарствами населення при цьому знижуються очікувано максимальними темпами (-7,6%). Передбачуване зниження пропозиції молока від господарств населення в червні може стимулювати зростання вартості сировини і прискорити процес зміни складу учасників ринку.

 

infagro.com.ua