Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.12.2020

Олександр Кава: Розвиток промисловості – це основа для економічного зростання країни

Заступник Міністра фінансів України Олександр Кава взяв участь у підсумковому засіданні правління Української союзу промисловців та підприємців (УСПП).

У своєму виступі до учасників зустрічі Олександр Кава наголосив, що незважаючи на складний для бізнесу рік, необхідно усвідомити, що розвиток промисловості – це основа для економічного зростання країни, що, в свою чергу, сприятиме вирішенню в країні соціальних та гуманітарних питань.

«У році, що минає, багато зусиль докладалося для залучення іноземних інвестицій, але чомусь забули про потенціал українського капіталу, який так само може інвестувати у створення нових робочих місць та у розвиток виробництв. Більше того, зацікавити у розвитку вітчизняний капітал простіше, ніж залучати іноземних інвесторів, які, до того ж, орієнтуються або на внутрішній ринок, що має постійно зростати, забезпечуючи їм частку внутрішнього ринку, або ж на те, щоб мати конкурентні переваги від виробництва товарів в Україні для подальшого експорту.

Моє глибоке переконання, що ми повинні зосередитися на пошуку інструментів підтримки для вітчизняної промисловості, але обов’язково із балансуванням між інтересами держави-суспільства-бізнесу.  Такі інструменти мають приносити користь не одній стороні цього трикутника за рахунок послаблення інших, а посилювати загальний соціально-економічний розвиток.

Держава також повинна шукати шляхи розв’язання проблеми депресивних міст, де, через деградацію промисловості, громадяни України в пошуках роботи змушені виїжджати закордон. Вже очевидно, що невидима рука ринку не в змозі розв’язувати проблему економічного занепаду в окремих містах України. Стимулювання відновлення промисловості та створення робочих місць є найкращим шляхом вирішення цієї ситуації. Через це пройшли усі розвинуті країни світу», – акцентував Олександр Кава.

Також він звернув увагу, що обов’язок держави – забезпечити належні умови для розвитку внутрішнього ринку. Передусім, це стабільна, надійна і якісна інфраструктура.

За останні роки державою здійснено низку кроків у цьому напрямі: будуються та ремонтуються автошляхи, залучаються інвестиції та пільгові кредити на побудову та/або реконструкцію великих інфраструктурних об’єктів регіонального і державного значення. До прикладу, проекти по забезпеченню населення та підприємств якісною водою, електроенергією тощо, а з наступного року заплановано початок розвитку залізничного пасажирського транспорту.

«Вперше в історії незалежної України в державному бюджеті на 2021 рік передбачено кошти для покращення пасажирського сполучення: 3,9 млрд грн на закупівлю ста нових пасажирських вагонів, а також на розвиток залізничної інфраструктури.

Окрім того, в наступному році розпочинаються роботи з відновлення євроколії шириною 1435 мм від станції Чоп до Ужгорода. Головна мета – створення транспортного хабу в Ужгороді, який дозволить подорожувати між Україною та країнами ЄС швидко, безпечно і комфортно. Це дозволить значно збільшити пасажиропотік між ЄС та Україною в обох напрямках, водночас, – відкриє нові можливості для розвитку туристичної інфраструктури, бізнесу і торгівлі», – зазначив Олександр Кава.

Засідання відбулося у форматі відеоконференції. Окрім підбивання підсумків, учасники також визначили основні пріоритети діяльності УСПП на наступний рік.

Джерело: Урядовий портал.