Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 15.06.2023

“Оператор ринку” вважає недоцільним впровадження конкурентної моделі на спотовому ринку е/е в Україні при злитті з європейським ринком

АТ “Оператор ринку” вважає за доцільне призначення єдиного номінованого оператора ринку електричної енергії (NEMO) в Україні в процесі запровадження спільної торгівлі електроенергією на спотовому ринку об’єднаної Європи та не підтримує сценарій впровадження конкурентної моделі.

“Оскільки в Україні невеликий обсяг ліквідності на спотовому ринку, впровадження конкурентної моделі збільшить вартість послуг NЕМО та може спричинити появу боргів на балансуючому ринку, адже купівля-продаж електричної енергії юридично проходить через задіяних NЕМО”, – пояснив заступник генерального директора АТ “Оператор ринку” Даніїл Петренко під час дискусії щодо оптимальної моделі призначення NEMO в Energy Club у середу.

За його словами, в такому разі з’явиться можливість купити е/е на майданчику одного NEMO і не оплатити її. У результаті цього NЕМО, з яким не розрахувалися, не зможе розрахуватися з NЕМО, якому е/е було продано, що створить борги на ринку “на добу наперед” (РДН).

“Такі випадки, коли купувалася е/е без наміру її оплачувати, вже траплялися на балансуючому ринку”, – зазначив заступник гендиректора.

Він послався на європейську практику, яка, за його словами, свідчить, що в країнах, які обрали конкурентну модель NEMO, обсяг торгів на початковому етапі був значно вищим, ніж в Україні.

“Оператор ринку” вважає, що, імплементуючи відповідне рішення щодо монопольної чи конкурентної моделі NEMO, варто враховувати кон’юнктуру ринку е/е загалом, обсяги РДН та внутрішньодобового ринку (ВДР) України, а також відповідні показники суміжних держав.

Водночас, як наголосив Петренко, АТ виступає за прискорення впровадження спільної торгівлі е/е на спотовому ринку об’єднаної Європи, що дасть змогу вчасно імплементувати Регламент ЄС 2015/1222 САСМ і виконати взяті Україною зобов’язання як кандидата на членство в ЄС.

Як зазначили в Energy Club, Україна до 31 грудня 2023 року має здійснити імплементацію в національне законодавство положень Регламенту (ЄС) 2015/1222 від 24 липня 2015 року щодо розподілу пропускної спроможності та управління перевантаженням (CACM Regulation) та призначити одного або більше номінованих операторів ринку е/е (NEMO), який/які разом із оператором системи передачі мають забезпечити інтеграцію РДН та ВДР на основі концепції єдиного об’єднання ринків.

Зазначений регламент передбачає конкуренцію між наявними та новими NEMO в рамках єдиного європейського ринку, що, як зазначалося, надає нові можливості учасникам ринку та йде на користь кінцевим споживачам.

 

ua.interfax.com.ua