Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на сторінку Мінекономрозвитку у соціальній мережі Facebook.
“П’ятірка лідерів за обсягами експорту сільськогосподарської та харчової продукції до ЄС в 2018: Нідерланди – на 1,2 млрд USD, Іспанія на 1 млрд USD, Італія 702 млн USD, Німеччина 657 млн USD та Польща 557 млн USD”, – йдеться в повідомленні.
Якщо порівнювати з показниками 2014 року, то у 2018-му Україна експортувала до ЄС на 28% більше продукції агро- та харчової промисловості. Це додаткові 1,4 млрд USD щорічно.
По деяких товарних позиціях зростання експорту становило 300-400%. Наприклад, у 2018 році Україна експортувала до ЄС на 357% більше м’яса, ніж у 2014-му. На 286% зріс експорт овочів. На 230% – цукор та кондитерські вироби.
Найбільше на зростання експорту вплинули 2 фактори: початок дії режиму вільної торгівлі та переорієнтація експорту через дискримінаційні обмеження РФ щодо українських товарів.
Україна продає не тільки сировинні товари, а й продукцію з більш високим ступенем переробки. Наприклад, до Австрії в минулому році українські виробники експортували 16,5 млн кг соків на 17 млн USD. У Німеччину експортували 2,5 млн кг макаронів на майже 7 млн USD, а в Литву – пива на 2,6 млн USD.