Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 25.01.2022

Пальмова олія різко подорожчала на тлі обмежень експорту з Індонезії

Минулого тижня ф’ючерси на пальмову олію на біржі в Малайзії виросли на 7,3% до рекордних 5322 рінггитів/т, або 1271 $/т слідом за цінами на нафту. Проте головним драйвером зростання стала новина про обмеження експорту сирої пальмової олії з Індонезії, яка є її найбільшим світовим виробником та експортером, реалізуючи щороку майже 50 млн тонн.

Міністерство торгівлі Індонезії вирішило на 6 місяців обмежити експорт сирої пальмової олії, щоб стримати зростання цін на внутрішньому ринку країни, які у порівнянні з минулим роком виросли майже на 40%. З 19 січня гранична ціна на всі види рослинних олій встановлюється на рівні 14 тис індонезійських рупій (0,98 $) за літр. А різницю в ціні виробникам рослинних олій буде компенсувати уряд.

За новими правилами, продавці олії для отримання дозволу на експорт, повинні задекларувати обсяг партії, що вивозиться, а також повідомити владу про обсяги сирої пальмової олії, які вони планують реалізувати на внутрішньому ринку.

Вчора березневі ф’ючерси на пальмову олію на біржі в Малайзії впали на 1,1% до 5260 рінггитів/т, або 1256 $/т на тлі зниження цін на нафту, сою та соєву олію.

Березневі ф’ючерси на соєву олію на біржі в Чикаго на прогнозах скорочення врожаю сої у Південній Америці виросли за місяць на 8,7%, зокрема за останній тиждень – на 7,7%, проте вчора знизилися на 1,6% до 1365 $/т, оскільки нещодавні опади в Аргентині та Бразилії покращили стан посівів та перспективи врожаю.

Ціни на чорноморську соняшникову олію слідом за сусідніми ринками виросли до 1370-1400 $/т FOB, проте переробники не поспішають піднімати закупівельні ціни на соняшник, з огляду на значні запаси у виробників та низький попит на соняшникову олію.

В Індії поширюється нова хвиля короновірусу, що може призвести до посилення карантину та падіння попиту на олію. Китай готується до святкування Нового року та олімпіади, тому найближчими тижнями знизить торговельну активність.

Варто зазначити, що котирування на канадську канолу вчора впали на 2,64% до 995 CAD/т, або 787 $/т, тоді як ф’ючерси на ріпак в Європі обвалилися на 5,2% до 719,5 €/т, або 813,75 $/т на очікуваннях скорочення попиту на біодизель та уповільнення розвитку економіки ЄС через політичні суперечки Росії та Заходу.

 

graintrade.com.ua