Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 08.06.2021

Первинний аналіз дозволів на користування надрами готовий для передання в РНБО – Абрамовський

Державна служба геології та надр України (Держгеонадр) і Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів підготували первинний аналіз дозволів на користування надрами відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) і передадуть його раді, повідомив міністр екології та природних ресурсів Роман Абрамовський.

“Первинний скринінг ми здійснили. І ми вже знаємо приблизно, скільки сплячих ліцензій, скільки спецдозволів, які були отримані за непрозорою процедурою апробації. Така інформація є, її буде надано РНБО. І якщо вони вирішать її оприлюднити повним обсягом, вони це зроблять”, – сказав Абрамовський під час прес-конференції на всеукраїнському форумі “Україна 30. Екологія”, відповідаючи на запитання “Енергореформи”.

Водночас міністр звернув увагу на те, що пряме доручення про здійснення аудиту було надано Держгеонадру, але міністерство, яке координує роботу служби, не залишилося осторонь цього процесу.

Крім того, він зазначив, що треба більше часу для аналізу всього ринку за роки незалежності, наголосивши, що саме так стояло питання.

“Поступово рухаємося. Є архівні дозволи, і дуже важко проаналізувати, наскільки прозорими були механізми їх видачі, наскільки вони наповнені інвестиційно. Але цю роботу буде завершено остаточно”, – запевнив міністр.

Водночас Абрамовський виступив за використання механізму угод про розподіл продукції (УРП) для великих проектів.

“Механізм доступу до надр має бути максимально прозорим, щоб не викликати суперечок у суспільстві й залучати максимальні інвестиції. Тут важливо, і це моя особиста позиція, щоб за критичною сировиною, за масштабними проектами відійти від продажу спецдозволів на аукціонах, а перейти до угод про розподіл продукції”, – зазначив він, наголосивши, що процес укладення таких угод просувався складно, проте вони укладені. На його думку, перевагою УРП є гарантованість інвестицій і максимальна вигода для суспільства від передання надр в експлуатацію.

“Це угоди з гарантованими інвестиціями, з планами, термінами, користю для держави і народу, закладеними інвесторами ще на початку інвестиційного конкурсу. Якщо це буде схвалено, то саме такий шлях буде обрано для пошуку інвесторів”, – наголосив він.

Як повідомлялося, РНБО 19 березня вирішила здійснити аудит всіх дозволів на користування надрами, виданих з 1994 року, і повернути народу в разі виявлення порушень умов користування. Рішення РНБО затверджено указом президента

 

ua.interfax.com.ua