Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 17.02.2022

У січні імпортовано 8,1 тис. тонн октанопідвищуючих розчинників

У січні 2022 року в Україну було ввезено 8,1 тис. тонн розчинників для лакофарбової промисловості (код УКТ ЗЕД 3814009090), що майже вдвічі вище, ніж на рік раніше. З цього обсягу 7,6 тис. тонн було отримано компаніями паливного сектора для використання у кустарному виробництві бензину, у зв’язку з чим збитки державного бюджету оцінюються в 70 млн грн акцизного збору. Про це повідомили у Консалтинговій групі «А-95» за результатами спеціального дослідження.

Найбільші обсяги розчинників надійшли з Росії й Білорусі – 4,4 і 2,3 тис. тонн відповідно.

Найбільшим одержувачем розчинників стала група компаній «БРСМ-Нафта» — 1,5 тис. тонн. Зокрема, ексклюзивний постачальник нафтопродуктів у мережу «БРСМ» компанія «Катма Груп» імпортувала 1,2 тис. тонн розчинників із Білорусі, решту обсягу було придбано у сторонніх постачальників. Нагадаємо, мережа «БРСМ», яка торгує бензинами, що випускаються на міні-НПЗ у Гадячі й нафтобазах, стала найбільшим одержувачем розчинників 2021 року з результатом 24,5 тис. тонн.

Другим за обсягом одержувачем стала група компаній AES Group, яка управляє міні-НПЗ у Мерефі (Харківська область). У січні 2022 року харків’яни привезли 0,9 тис. тонн російських розчинників. Другими вони були за підсумками річного заліку: 24,3 тис. тонн.

Третій за величиною імпортер минулого року «ВТГ-Трейдинг» (9,3 тис. тонн) різко знизив постачання у січні 2022 року – 200 тонн. Це можна пов’язати з нещодавньою заявою мережі «Сан Ойл», з якою пов’язують «ВТГ-Трейдинг», про припинення експлуатації понад 100 АЗС.

«Використання цих безакцизних розчинників при кустарному випуску бензину – прямі збитки держбюджету. У січні вони становили майже 70 млн грн», – заявили в Консалтинговій групі «А-95». Там нагадали, що за підсумками 2021 року в Україну було імпортовано 132 тис. тонн безакцизних розчинників, а збитки держбюджету становили 1,1 млрд грн.

16 лютого 2022 р. парламентський Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики одноголосно схвалив законопроєкт 6299-1, спрямований на припинення імпорту безакцизних октанопідвищуючих компонентів як розчинників для лакофарбової промисловості. Автори документа – нардепи Гетманцев, Сова і Холодов.

Законопроєкт передбачає, що якщо до складу продукції (розчинників) входить бодай один компонент, який уже є підакцизним, тоді до нього застосовується ставка акцизного податку 245,5 євро за 1000 літрів. Нині акциз стягується лише з розчинників із високою часткою метанолу, у зв’язку з чим постачальники розчинників почали використовувати інші компоненти.

 

enkorr.ua