Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 29.06.2022

Подорожчання пальмової олії на 5,5% підтримало ціни на соєву та соняшникову олію

Падіння цін на нафту та пальне після досягнення чергових максимумів, відновлення експорту пальмової олії з Індонезії та переговори про зменшення квот на біопаливо в ЄС призвели до різкого зниження світових цін на рослинні олії протягом останніх трьох тижнів. Додатково на ринки тисне збільшення прогнозів світового виробництва сої та ріпаку, збирати який починають в Європі.

Проте наприкінці минулого тижня на тлі активізації попиту та скорочення пропозицій дешевої олії ціни на рослинні олії розвернулися догори.

Серпневі ф’ючерси на пальмову олію на малайзійській біржі Bursa вчора виросли одразу на 5,5% до 4922 рінггитів/т або 1118 $/т, за три сесії майже відігравши падіння попереднього тижня, хоча й залишаються на 18,8% дешевшими, ніж два тижні тому. За місяць пальмова олія подешевшала на 21,9%, що стало найбільшим падінням цін, починаючи з кризового 2008 року.

Причиною відновлення цін стала зупинка кількох заводів в Малайзії внаслідок зростання закупівельних цін на сировину та падіння цін на пальмову олію. «Переробники, що вже виконали контракти, припинили закупівлю сировини в очікуванні стабілізації цін. Пауза може тривати день або тиждень, хоча за останні 35 років подібної ситуації не було», – повідомив президент Асоціації виробників пальмової олії Малайзії Стівен Йєоу.

За даними сюрвейєрів, Малайзія з 1 по 25 червня зменшила у порівнянні з аналогічним періодом травня експорт пальмової олії на 13-19,6%.

У Південній Америці ціни на соєву олію після досягнення у квітні рекордних показників впали на тлі прогнозів скорочення попиту через рецесію світової економіки майже на 30% до рівнів, що передували початку війни в Україні.

За даними Platts від S&P Global Commodity Insights, ціни на серпневі поставки соєвої олії на FOB Up River (Аргентина) та FOB Paranagua (Бразилія) на 23 червня впали до найнижчого з 24 січня рівня – 1391,34 $/т, хоча на початку війни та блокування портів в Україні перевищували 1900 $/т.

Слідом за цінами на пальмову олію липневі ф’ючерси на соєву олію на біржі в Чикаго за дві сесії виросли на 4,4% до 1558 $/т,втративши за два тижні 21,8%.

Експорт соняшникової олії з портів України заблокований, і навіть технічно не може бути відновленим протягом кількох місяців. Поставки олії з росії також скоротилися внаслідок високих цін пропозицій, значної вартості фрахту та викликаних санкціями складнощів з оплатами.

Ціни попиту з боку європейських покупців на українську соняшникову олію залишаються на низькому рівні 1400-1550 $/т DAP Польща, Румунія, Болгарія на тлі значної пропозиції та зниження цін на інші рослинні олії.

Переробники знизили закупівельні ціни на соняшник до рівнів, по яких виробники відмовляються його продавати, особливо з огляду на різке зниження врожаю в новому сезоні.

Німеччина запропонувала тимчасово скасувати мандати на біопаливо, проте навряд чи лідери G7 підтримають цей крок, особливо США та Канада, що намагаються підтримати внутрішню переробку кукурудзи, сої та каноли на біопаливо.

 

graintrade.com.ua