Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 06.10.2023

Понад 80% українського бізнесу залишились у своїх регіонах – ЦЕВ

Російське вторгнення безпосередньо вплинуло на 64% прибутку підприємств

Понад 80% українського бізнесу залишилось у своїх регіонах попри значну зміну економічної географії України. Про це йдеться у дослідженні Центру економічного відновлення (ЦЕВ) «Вплив війни на економіку України: галузеві, регіональні та соціальні аспекти».

Внаслідок 10-місячної війни перебазували 16,4% підприємств (з них 2,2% за кордон). Ще 3,3% планують переїхати, але ще не вирішили куди. Водночас понад 80,4% підприємств не релоковувались. Переміщено лише 790 підприємств, 623 з яких уже відновили роботу на новому місці.

У регіональному розрізі найбільше підприємств переїхало до:

  • Львівської області – 24%;
  • Закарпатської – 14,5%;
  • Чернівецької – 9,8%;
  • Івано-Франківської – 8,3%;
  • Хмельницької – 7,3%;
  • Тернопільської – 6,3%.

У галузевому розрізі найбільше переміщених підприємств надавачі професійних послуг, таких як маркетинг і консалтинг (41,6%в Україні, 16,6% за кордоном), машинобудування (30,8%) та оптова торгівля (25,5%).

Російське вторгнення безпосередньо вплинуло на 64% прибутку українських підприємств. На великі та середні бізнеси припадало майже 56% довоєнного доходу підприємств прифронтових районів. Разом із середніми підприємствами вони зазнали найбільших прямих збитків через російську агресію – $9 млрд, а непрямі збитки досягли $33,1 млрд.

Сектор гірничо-металургійного комплексу у 2022 році зіткнувся зі значними проблемами через близькість до лінії фронту та пошкоджені ланцюги поставок. Виробництво металургійної продукції впало на 70%, в основному через втрату ключових об’єктів, таких як комбінати ім. Ілліча та «Азовсталь» у Маріуполі та скорочення виробництва «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Зазначимо, ВВП України в II кварталі 2023 року зріс на 19,5% р./р. Загалом економічне зростання у 2023 році за оптимістичними сценаріями може перевищити 4-5%.

Нагадаємо, розпорядженням №246-р від 25 березня 2022 року Кабінет Міністрів затвердив «План заходів щодо переміщення виробничих потужностей з районів, де ведуться бойові дії або є загроза таких, на безпечні території». Також Кабмін доручив ФДМУ підготувати пропозиції щодо спрощення порядку передачі в оренду комунального та держмайна для оптимізації переїзду компаній. При цьому, протягом всього періоду війни релокація відбувається дуже мляво.

 

gmk.center