Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 27.12.2023

Посуха та обмежений експорт знизять світові запаси основної агропродукції у 2024 році

Високі ціни на продовольство змусили світових аграріїв останніми роками наростити виробництво зернових та олійних культур, проте у 2024 році їх поставки можуть скоротитися на тлі викликаної явищем Ель-Ніньо несприятливої погоди та експортних обмежень стосовно біопалива, – повідомляє Reuters.

Після кількарічного зростання світові ціни на пшеницю, сою та кукурудзу у 2023 році знизилися завдяки активізації судноплавства у Чорному морі та в очікуванні глобальної рецесії, але у 2024 році залишаться залежними від обсягів пропозиції та продовольчої інфляції. Явище Ель-Ніньо триватиме у 1-й половині 2024 р, загрожуючи зривом поставок рису, пшениці, пальмової олії та інших видів агропродукції.

Експерти Commerzbank прогнозують зменшення пропозицій пшениці у 2-й половині 2023/2024 МР внаслідок скорочення поставок з основних країн – експортерів. Водночас виробництво сої, пшениці та кукурудзи у Південній Америці збільшиться, хоча цьому може завадити несприятлива погода у Бразилії.

Викликана Ель-Ніньо посушлива погода у 2024 році може скоротити виробництво пальмової олії, що підтримає ціни на неї, які у 2023 році впали на понад 10%.

«У підсумку варто очікувати скорочення світових запасів зернових та олійних культур, несприятливої дії Ель-Ніньо у Північній півкулі під час вегетаційного періоду вперше з 2015 року, зниження курсу долара відносно світових валют та підвищення цін на продовольство», – ідеться у повідомленні.

В IKON Commodities заявили, що три місяці сильної спеки в Австралії завершили серію рекордних урожаїв, оскільки фермери сіяли пшеницю у сухий ґрунт, що знизить урожайність. Водночас США у 2024 р збільшать виробництво сої, пшениці та кукурудзи, як і Аргентина, де тривалий час ідуть сприятливі опади. В Бразилії прогноз урожаю кукурудзи знижено на тлі тривалої посухи, але виробництво сої може оновити рекордний показник.

 

graintrade.com.ua