Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 03.08.2023

Прогноз виробництва сталі в Україні у 2023 році

Перше півріччя 2023 року: важкі часи, зміни в структурі експорту

У першому півріччі 2023 року українським металургам вдалося наростити обсяги виплавки сталі. Вони виготовили її близько 2,8 млн тонн.

Про це в колонці для сайту «Економічна правда» повідомив Голова Експертно-наукової Ради Української асоціації вторинних металів (УАВТОРМЕТ) Олександр Шейко.

Попри короткострокові зупинки деяких підприємств та нові виклики (руйнування Каховської ГЕС та можливі проблеми з постачанням води, підступні ворожі обстріли та постійні руйнування транспортної інфраструктури), щомісячні обсяги виробництва сталі порівняно з 2022 роком збільшилися на 30-40%, але залишаються майже втричі нижчими за аналогічні показники довоєнних років.

 

Суттєві зміни порівняно з попередніми роками відзначаються при експортних постачаннях чорних металів з України. За перше півріччя 2023 року на експорт було поставлено лише 2,4 млн тонн металопродукції, а обсяги валютної виручки становили мізерні порівняно з минулими роками 1,4 млрд дол.

 

У структурі експорту суттєво, до 48,3%, зросла частка сировини – переробного чавуну та брухту. Частка напівфабрикатів становила 22,7%, сталевого прокату – 29%. Основним ринком збуту українського металу були країни ЄС, на які припали близько 87% усіх експортних постачань чорних металів з України.

Друге півріччя 2023 року: прогнози

Очікується, що при сталій роботі металургійних підприємств обсяги виробництва сталі у 2023 році становитимуть 5,5-5,6 млн тонн. Збереження обсягів виробництва на цьому рівні можна вважати позитивним розвитком ситуації для галузі.

Експорт українських чорних металів буде і надалі залежати від логістичних можливостей та кон’юнктури зовнішніх ринків. При цьому частка експорту сировинної складової – чавуну, феросплавів та брухту – буде зростати.

У географічній структурі експорту суттєвих змін очікувати не варто: основним ринком збуту залишаться країни ЄС та інші європейські країни. До кінця 2023 року експорт чорних металів може становити 4,8-5,2 млн тонн на 2,8-3 млрд дол.

Статистика свідчить про нестабільну ситуацію в металургії. Можливі обстріли або інші форс-мажорні обставини здатні кардинально змінити очікування, тому захист галузі є одним з головних завдань держави під час воєнного стану.

 

www.epravda.com.ua