Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.09.2023

Розвиток рибного господарства: доступні фінансові інструменти

В Україні на сьогодні діє низка програм для підтримки та розвитку рибогосподарств. Наголосив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня під час онлайн семінару «Доступні фінансові та проектні інструменти для розвитку рибного господарства України».

Участь в заході взяли представники Мінагрополітики, Держрибагентства, Мінекономіки, Офісу Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) в Україні, рибного бізнесу та громадськості.

«В Україні на сьогодні діє низка програм підтримки та розвитку для рибогосподарств. Є проекти, які запрацюють з наступного року. Підтримка доступна для різних напрямів сфери рибного господарства – аквакультури, промислового рибальства, адже зрозуміло, що війна вплинула на абсолютно всі сектори економіки», – зазначив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України.

Учасникам семінару презентовано програму надання мікрогрантів  «Власна справа». У рамках цієї програми можна отримати два види грантів: до 150 тис. грн за умови створення щонайменше 1 робочого місця; до 250 тис. грн за умови створення щонайменше 2 робочих місць. Зазначена програма є універсальною, без прив’язки до жодної сфери діяльності. Детальніше про програму за лінком.

Інша грантова програма «єРобота» передбачає надання грантів для створення або розвитку переробних підприємств. Розмір грантів може сягати до 8 млн грн. Заявку на отримання гранту або мікрогранту разом з прикріпленим бізнес-планом можна подати на порталі Дія за посиланням.

За словами т.в.о. Голови Держрибагентства Ігора Клименка Мінагрополітики спільно з Держрибагентством напрацювує державну підтримку сфери аквакультури у трьох напрямках: для покращення логістики підприємств, для підвищення енергоефективності підприємств, що працюють за рециркуляційним принципом, для модернізації виробництва та підвищення його ефективності.

«Всі майбутні програми підтримки повинні стосуватися прозорого бізнесу. Якщо це, наприклад, аквакультура, то, як мінімум, це суб’єкти господарювання, які звітують про свою діяльність та мають офіційно працевлаштованих працівників. Такі гранти повинні стимулювати не тільки економіку, але й прозорість всієї системи», – зазначив т.в.о. Голови Держрибагентства Ігор Клименок.

Учасникам семінару також розповіли про програми грантової підтримки ФАО. Зокрема, у рамках першого грантового циклу проекту «Грантова підтримка для мікро- та малих виробників аграрної продукції» в секторі аквакультури у Львівській області було отримано 17 заявок від мікро- та дрібних виробників.

Середній розмір грантової підтримки за цією програмою становить 615 тис. грн. Планується, що наступне грантове вікно стартує у листопаді, а сама програма буде доступною і для аквафермерів з інших областей України.

ФАО також надає гуманітарну допомогу для представників рибного бізнесу. Зокрема, надання генераторів в областях, що постраждали від активних бойових дій,  грошова допомога рибалкам, що постраждали від підриву Каховської ГЕС.

Презентаційні матеріали семінару за посиланням.

minagro.gov.ua