Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 17.09.2019

Ринок землі має бути доступним лише українцям — Слободяник

Ринок землі має бути доступним лише для українців. Проте для запровадження ринку землі мають бути створені передумови, які дозволять фермерам до нього підготуватись. Таку думку висловив голова комітету Асоціації фермерів і приватних землевласників України, голова об’єднання «Агро-Продовольча Рада» Іван Слободяник під час круглого столу «Земельне віче», повідомляє кореспондент Kurkul.com.

На думку Івана Слободяника, ринок землі в ринковій економіці — об’єктивно існуюча річь. Проте для того, щоби він відповідав національному інтересу України, його повноцінне запровадження має відбуватися із дотриманням ключових чинників і факторів.

Також голова «Агро-Продовольчої Ради» додав, що ринок землі має бути доступним лише громадянам України. Разом із тим концептуально для запровадження ринку землі мають бути створені передумови, які дозволять фермерам і аграріям підготуватися до нього.

Серед умов:

  • наведення ладу в правоохоронній і судовій системах;
  • наведення ладу з реєстрами та унеможливлення рейдерських захоплень, які траплялися протягом останніх років при маніпуляції з реєстрами, держава має гарантувати: священе право на власність — непорушне

«Окрім цього має запрацювати фінансовий інструмент купівлі землі. Оскільки сьогодні такого інструменту просто не існує. Фермери-власники земельних наділів площею до 1 тис. га фактично не кредитуються і не користуються банківськими інструментами. Як це виправити? Наприклад, створити державний фонд гарантування кредитів і відповідно автоматичну компенсацію відсоткової ставки. Таким чином, купуючи землю під заставу цієї землі, сума фактично буде дорівнювати тій самій орендній платі, яку зараз аграрії сплачують, але ця земля вже буде у власності», — додав голова «Агро-Продовольчої Ради».

Також він зауважив, що має бути забезпечене пріоритетне право викупу. Тобто той, хто орендує, має пріоритетне право купити цю землю у власника, якщо той захоче її продати. Це європейська практика, яка успішно працює в Німеччині, Франції, Польщі, Литві.

 «Державні землі мають перейти в громади, тому що саме там повинні здійснюватися викуп чи оренда цих земель», — підсумував Іван Слободяник.