Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 08.09.2023

Селітра подорожчала до 20 тисяч гривень

Рекомендовані ціни на нітратні добрива в Україні офіційно зросли з понеділка, 4 вересня. Про це повідомили аналітики Barva Invest, пише Latifundist.com.

Так, селітра подорожчала на 1,5 тис. грн до 20 тис. грн/т, вапняково-аміачна селітра на 1 тис. грн до 16 тис. грн/т, СРТ.

«Попит на селітру до подорожчання був досить високим. При цьому, хоч товар і відвантажувався з двох заводів і затримок не спостерігалося, черги на них складали декілька тижнів. Після декількох зупинок продажів українським виробником ринок був готовий до підвищення ціни, однак думки щодо розміру зростання різнилися. Наразі продовжують працювати заводи і в Рівному, і в Черкасах», — йдеться у повідомленні аналітиків.

Також зростання вартості співпало з підвищенням цін європейськими постачальниками для українських імпортерів. На відміну від світових котирувань, які стрімко знижувались протягом місяця, ціни на нітратні добрива в Європі залишались стабільними через високі ціни на газ.

Наразі основний імпорт в Україну надходить саме з європейських країн.

  • Польська селітра, яка була завезена раніше пропонувалася по 18,6-19,5 тис. грн/т на складах.
  • Болгарська селітра пропонувалась по 18,7-19,4 тис. грн/т, FCA порт.
  • Турецька аміачна та вапняково-аміачна селітра пропонуються по 20,1 тис. грн/т та 17,4 тис. грн/т, FCA/EXW.

Аналітики прогнозують стабільність цін з можливим зниженням наприкінці вересня або на початку жовтня.

«Після підняття ціни на український продукт залишатимуться відносно стабільними. Попит знизиться, однак все ж таки товар куплятиметься до завершення посівної озимих, після чого можна очікувати послаблення з боку виробників. Водночас одним з ключових факторів ціноутворення на ринку селітри в Україні стане ціна на газ. У разі її високої вартості не варто очікувати зниження ціни на селітру», — підсумували аналітики.

 

kurkul.com