Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 14.07.2022

Середньозважена ціна на молоко-сировину дещо знизилася – до 10,15 грн/кг

На початку липня закупівельні ціни на молоко підтримував активний експорт молокопродуктів та водночас відчувався тиск цін на виробничі ресурси.

Про це повідомила аналітик Асоціації виробників молока Яна Лінецька.

Так, на 7 липня закупівельні ціни на молоко екстраґатунку в середньому зросли на 7 коп. – до 10,64 грн/кг (без ПДВ). Ціновий коридор коливався від 9,5 до 11,15 грн/кг залежно від регіону та особливо – від обсягу партії.

Тим часом молоко вищого ґатунку подешевшало на 1 коп. – до 10,02 грн/кг. Обвалилося в ціні й молоко першого ґатунку – на 11 коп. – до 9,8 грн/кг.

У результаті середньозважена ціна на молоко трьох ґатунків стала нижчою на 2 коп. – 10,15 грн/кг (-39 коп., як порівняти з довоєнним рівнем).

Зростання експорту молочних продуктів на третину мало б давати більшу підтримку цін, зауважила Яна Лінецька. Щоправда, переробники готові піднімати ціни лише на молоко екстраґатунку. При цьому намагаються здешевити сировину у сегменті сортів нижчої якості та молока від населення, частка якого в переробці останнім часом збільшилась.

Високі ціни на пальне значно підняли собівартість нового врожаю грубих кормів – основної складової раціону корів. Хоча падіння цін на зернові та олійні на внутрішньому ринку залишило фермерів без обігових коштів, і вирішення цієї проблеми найближчим часом годі чекати. Основний збут зазвичай відбувався в кінці лютого – березні, а цьогоріч не вдалося продати через війну. При цьому посівна кампанія подорожчала в рази проти торішньої.

«До того ж експорт ВРХ досі не налагоджений, а її утримання вартує для фермерів немало», – підкреслила експерт.

Більшість господарств на підконтрольних Україні територіях намагаються не скорочувати поголів’я корів, а лише надої, тобто витрати на утримання худоби залишаються високими за значно нижчих обсягів реалізації.

«Якщо ринкові умови не змінюватимуться в найближчій перспективі, фермери будуть вимушені коригувати розмір стада, адже утримувати його за рахунок нового врожаю, собівартість вирощування якого вже на 70-80% вища, ніж у 2021 році, не передбачається можливості», – зазначила Яна Лінецька.

 

agrotimes.ua