Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 15.06.2023

Світові ціни на арматуру знижуються після тривалої стабільності

На китайському ринку – протилежна тенденція, оскільки учасники продовжують розраховувати на активну політику зі стимулювання економіки

Світові ціни на арматуру минулого тижня були стабільними на більшості ринків. У Туреччині та США котирування продукції не змінювались останні 2-3 тижні, оскільки ринки підтримувались внутрішнім попитом. На початку поточного тижня рівні цін на цих ринках почали знижуватись під впливом падіння цін на брухт та макроекономічних факторів. В Китаї ситуація протилежна – ціни на продукцію зростають останні 2 тижні, оскільки ринок очікує стимуляції економіки та ринку нерухомості з боку уряду.

Котирування арматури в Туреччині, згідно з даними Kallanish, за тиждень 2-9 червня 2023 року були стабільними – на рівні $615-630/т. Станом на 13 червня ціни на продукцію знизились до $615-625/т.

Турецькі виробники арматури тримали ціни на продукцію незмінними останні два тижні попри те, що вони значно перевищували пропозиції конкурентів на світовому ринку. На початку поточного тижня котирування арматури почали знижуватись.

Така позиція місцевих виробників підтримувалась внутрішнім попитом на арматуру. Експортні продажі були обмеженими, оскільки конкурентоспроможність турецької продукції все ще на низькому рівні через вищі, ніж у конкурентів-експортерів виробничі витрати та макроекономічні проблеми в Туреччині.

Продажі турецької арматури відбувались лише на традиційні експортні ринки, переважно у Ємен та Африку. Ізраїльські покупці пропонували $615/т, але заводи Туреччини відмовляються від таких цін, опираючись на вищі внутрішні рівні.

Місцеві металурги наголошують, що витрати на електроенергію все ще на високому рівні, тому, якщо тарифи не будуть переглянуті у короткостроковій перспективі, вони можуть втратити й традиційних закордонних покупців – Ізраїль, Ємен. Росія, Китай та Єгипет пропонують на ці ринки арматуру за більш низькими цінами.

На внутрішньому ринку активність підтримується різким знеціненням ліри до іноземних валют, що змушує біржових гравців закуповувати сталь, щоб обмежити втрати від девальвації. При цьому, навіть кінцеві споживачі закуповували арматуру. На початку поточного тижня внутрішній попит ослаб, тому металурги почали знижувати ціни, щоб отримати замовлення на експортних ринках.

На ринку США ціни на арматуру протягом 2-9 червня також були стабільними другий тиждень поспіль – на рівні $910-930/т. При цьому прогнозна ціна продукції на 16 червня складає $910-920/т.

Активність будівельного сектору здебільшого підтримувала стабільність цін на арматуру з початку року. Однак загальне зниження цін на ринках металобрухту США почало чинити тиск на заводи, що незабаром може викликати зниження рівнів цін на металопродукцію.

На початку поточного тижня вже фіксується незначне зниження цін, але заводи не поспішають піддаватися тиску покупців.

Ціни на китайську арматуру, підтримуючи тенденцію попереднього тижня, зросли протягом 2-9 червня поточного року на 3,7% – до $502-505/т. Ринок будівельної сталі в Китаї відновлюється з початку червня, оскільки трейдери та споживачі покращили очікування щодо можливого стимулювання будівельного сектору владою країни.

Минулого тижня великі державні банки Китаю оголосили про зниження депозитних ставок, а експерти запропонували пом’якшити обмеження на купівлю нерухомості, що також позитивно вплинуло на ринок сталі. Але деякі учасники ринку вважають, що ефект від цих факторів скоро зникне й тому для підтримання ринкового балансу потрібно або збільшення попиту на арматуру, або зниження її пропозиції.

Як повідомляв GMK Center, українські металурги за підсумками квітня 2023 року скоротили експорт довгого прокату на 17,5% в порівнянні з попереднім місяцем – до 39,95 тис. т. У грошовому еквіваленті експорт такої продукції впав на 13,5% м./м. – до $35,31 млн. Основними споживачами такої продукції були Польща, Румунія, Німеччина та Молдова.

 

gmk.center