Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 29.12.2023

Світові ціни на гарячекатаний рулон зростають наприкінці року

Очікується, що тенденція зберігатиметься протягом першого кварталу 2024 року

Світові ціни на гарячекатаний рулон протягом грудня зростали на основних ринках. В Європі тенденція підтримується завдяки обмеженій пропозиції та відсутності імпортної продукції через вичерпані квоти, в США зростанню сприяє збільшення термінів виконання замовлень й тверда позиція металургів щодо підвищення цін. В Китаї ціни також зросли, але тенденція була обмежена на фоні спаду попиту в міжсезоння.

Європа

У Західній Європі ціни на гарячекатаний прокат за підсумками періоду 15-22 грудня 2023 року зросли на €10/т, або 1,5% порівняно з попереднім тижнем – до €670-700/т Ex-Works. З початку грудня котирування продукції збільшились на €50/т. При цьому, у грудні 2022-го ціни на гарячекатаний прокат в цьому регіоні були на тому ж рівні.

В Італії ціни на гарячекатаний прокат протягом 15-22 грудня поточного року сягнули €680-690/т Ex-Works, що на €20/т більше порівняно з попереднім тижнем. З початку грудня ціни зросли на €80/т, або 13,1%. Станом на кінець грудня 2022-го ціни на г/к прокат в Італії складали €650/т Ex-Works.

Наприкінці грудня ціни на гарячекатаний рулон на ринку ЄС зростають – аналогічна тенденція спостерігалась і торік. Торгівлю підтримують новини щодо річних контрактів на постачання прокату автомобілебудівній галузі та іншим великим споживачам. Зокрема, металурги вже уклали контракти з BMW, Mercedes, Stellantis і Renault.

Однак учасники ринку, в умовах економічної рецесії, значно обачливіші, й деякі з них вважають, що заводи спекулюють цінами всупереч реальному попиту. При цьому, металурги сподіваються на продаж продукції за найбільш вигідними цінами, опираючись на маржинальні виробничі витрати в умовах високої вартості енергоресурсів й відсутності великого попиту.

Більшість учасників ринку не очікує повторення масштабного зростання цін на г/к прокат, яке спостерігалось в перші місяці 2023 року, коли котирування сягнули €850/т. Цей сплеск зрештою досяг піку у квітні, а до липня ціни повернулися на той рівень, що спостерігався на початку грудня 2022 року. При цьому, на початку 2024 року після вичерпання квот європейські виробники залишаться основними постачальниками на ринку, що підтримуватиме ціни.

Тим часом ArcelorMittal продовжує збільшувати свої ціни на гарячекатаний рулон по всій Європі. Протягом 15-22 грудня ринкові джерела зазначили, що компанія пропонувала г/к рулон для німецького ринку за €750/т Ex-Works. На італійському ринку пропозиції становили €740/т Ex-Works. Італійський ринок все ще далекий від того, щоб реагувати на бажаний рівень ArcelorMittal, але очікується, що ціни продовжать зростати після зимових свят.

США

На ринку США ціни на г/к рулон за тиждень 15-22 грудня 2023 року залишились на рівні попереднього тижня – $1060-1100/т (N America Ex-Works). Станом на 29 грудня котирування зросли до $1080-1110/т. При цьому, з початку грудня ціни на відповідну продукцію підвщились на $200/т, або 18%.

Попри уповільнення ринку на фоні святкового сезону, ціни на г/к рулон у США з початку грудня поступово зростають. Цьому сприяє підвищення мінімальних рівнів котирувань деякими металургійними заводами, зокрема Cleveland-Cliffs. Виробники твердо стоять на своїх цілях підвищити ціну, опираючись на довгі терміни виконання й заповнених книгах замовлень до лютого.

«Ціни продовжують повільно зростати. Я думаю, ми спостерігатимемо їх зростання принаймні ще місяць або близько того, а потім, я припускаю, вони досягнуть прийнятного рівня на рівні зі станом ринку», – зазначив представник одного з сервісних центрів.

Протягом останнього тижня 2022 року ціни на г/к рулон (N America Ex-Works) коливались на рівні $690-710/т.

Китай

В Китаї ціни на г/к рулон за тиждень 15-22 грудня зросли на $5/т у порівнянні з попереднім тижнем – до $575-580/т FOB. З початку грудня котирування зросли на $10/т.

На китайському ринку ціни на г/к рулон підтримують глобальну тенденцію до зростання, але темпи набагато повільніші.

Попит на продукцію залишається слабким у період міжсезоння. Більшість гравців ринку все ще спокійні щодо відкладеного зимового поповнення запасів. Лише кілька металургійних заводів чітко оприлюднили свої плани зимового накопичення, тоді як решта виробників і трейдерів зберігають вичікувальну позицію. Виробництво сталі дещо знизилося в середині грудня, але зменшення попиту призводить до збільшення тиску на раніше накопичені запаси.

Очікується, що на початку 2024 року ціни на г/к рулон у Китаї зростатимуть, оскільки щонайменше п’ять великих сталеливарних заводів у Цзянсу, включаючи Xuzhou Steel Group, Zhongxin Steel і Yaxin Steel, почнуть технічне обслуговування, яке триватиме з кінця грудня до початку січня, і, як очікується, вони поступово відновлять виробництво з лютого.

 

gmk.center