Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 11.04.2022

Світовий банк прогнозує цьогоріч падіння економіки України майже на 45%, росії – на 11,2%

Економіка України через війну зазнає падіння майже на 45,1% у 2022 році, а ВВП росії впаде на 11,2%.

Як передає Укрінформ із посиланням на ВВС, про це йдеться у доповіді Світового банку про перспективи економіки Європи та Центральної Азії на тлі війни, розв’язаної росією проти України.

У доповіді зазначається, що війна з росією призвела до закриття половини українських підприємств та значного скорочення експорту.

Так, закриття морських перевозок по Чорному морю зупинило близько 90% експорту зерна з України та половину загального експорту країни.

У Світовому банку нагадали, що Україна є найбільшим експортером соняшникової олії у світі, і війна вплинула на світові ціни на цей продукт.

«Сила гуманітарної кризи, спричиненої війною, є вражаючою. Російське вторгнення сильно вдаряє по економіці України та спричиняє неймовірну шкоду інфраструктурі», – зазначила віцепрезидент Світового банку Анна Б’єрде.

За прогнозами інституції, падіння економіки України на 45% не включає вплив від фактичної руйнації інфраструктури, і це «ще більше перешкоджатиме майбутньому економічному зростанню».

У банку наголосили, що у цьому зв’язку Україна потребує «величезної економічної підтримки негайно».

Водночас в організації розповіли про глибоку рецесію економіки росії через західні санкції. Банк прогнозує, що в цьому зв’язку економіка рф скоротиться на 11,2% в 2022 році.

У Світовому банку наголосили, що попри те, що США заборонили імпорт російської нафти та газу, Європейський Союз, який отримує чверть нафти та 40% газу з росії, не став цього робити. Внаслідок цього москва щоденно отримує від ЄС до 800 млн євро за енергоносії, що становить приблизно 40% доходів кремля.

Загалом, згідно з прогнозами банку, російське вторгнення в Україну завдасть економічної шкоди у Східній Європі та частинах Азії більше, ніж коронавірусна пандемія, та цьогоріч рецесія загрожує також білорусі, Киргизстану, Молдові та Таджикістану.

Як повідомлялося, Світовий банк вже допоміг Україні на суму майже 1 мільярд доларів і пообіцяв виділити вдвічі більше в наступні місяці.

 

www.ukrinform.ua